De medewerker van Orbis met de heer en mevrouw Wester
De medewerker van Orbis met de heer en mevrouw Wester Foto: Bas van den Biggelaar

PlantenNu deelt duizenden planten uit

Algemeen

Son en Breugel - Het succesvolle project PlantenNu in Het Groene Woud is vorige week afgerond. Zeventien deelnemers in het buitengebied deden mee. Binnen dit project wil Het Groene Woud het landschap in het gebied versterken en de biodiversiteit verhogen. PlantenNu wordt gefinancierd door Van Gogh Nationaal Park en Trees for All. Uitvoeringspartner is Orbis.

Binnen PlantenNu worden (delen van) percelen in het buitengebied van Het Groene Woud aangeplant. Een medewerker van Orbis bezocht hiervoor de erven van verschillende deelnemers om daar ter plekke een ‘erfscan’ uit te voeren en te adviseren over de mogelijkheden. Vervolgens werd er een beplantingsplan opgesteld, dat goedgekeurd werd door de deelnemer.

Uit Son en Breugel deden 4 deelnemers mee, woonachtig aan de Rooijseweg, Planetenlaan, Wolfswinkel en Hooijdonk. Deze week werden de planten samen met een duidelijke aanplanthandleiding kosteloos bij de deelnemers thuisbezorgd. Het aanplanten doen de deelnemers zelf. In totaal zijn er bijna 8000 struiken aangeplant die de komende jaren zullen uitgroeien tot hagen, hoge struwelen en singels en voedselbosjes. Daarnaast werden er twintig (fruit)bomen uitgezet.

De beplanting zorgt ervoor dat insecten, vogels en kleine zoogdieren kunnen nestelen, schuilen en voedsel kunnen vinden. Ook dragen planten bij aan een aantrekkelijk landschap, nemen ze CO2 op en zorgen ze voor koelere zomerdagen. De gekozen soorten planten komen allemaal van nature in Nederland voor, zogenaamde inheemse soorten. Hierdoor groeien de planten goed in dit gebied en bieden ze veel toegevoegde waarde voor de biodiversiteit.

PlantenNu leverde vrijwel alleen planten die niet alleen inheems, maar ook autochtoon zijn. Dat wil zeggen dat de ‘voorouders’ van deze planten zeker in de originele Nederlandse natuur voorkwamen. Deze planten bieden de grootste meerwaarde voor de natuur.