ouderenlandgoed Grootenhout
ouderenlandgoed Grootenhout Foto: ouderenlandgoed Grootenhout
Week van de zorg

Bijzondere zorgvisie voor mensen met dementie bij ouderenlandgoed Grootenhout

Algemeen

Son en Breugel/Mariahout - Veel verpleegtehuizen die mensen met dementie verzorgen, kiezen vaak voor een geslotendeurenbeleid uit angst dat bewoners die van de afdeling afgaan gevaar lopen of zoekraken. Bij ouderenlandgoed Grootenhout, niet ver van Son en Breugel in het buitengebied van Mariahout, hanteren ze echter een actief opendeurenbeleid. “Jammer genoeg nog te veel een uitzondering bij de instanties die mensen met dementie verzorgen”, aldus Francien van de Ven, manager van Grootenhout.

Redactie: Adrie Neervoort

Samen met initiatiefneemsters Noudje van Bussel en Doris van Vuuren leidt Francien het ouderenlandgoed Grootenhout met als doel een alternatieve en verbeterde zorgomgeving te bieden. Al vijftien jaar biedt het landgoed woon- en dagbelevingsplekken aan mensen met dementie, waarbij het behoud van eigen regie voor bewoners en bezoekers centraal staat.

dagbeleving bieden en mensen zoveel mogelijk geluksmomenten bezorgen

Het landgoed, oorspronkelijk bestemd voor een paardenfokbedrijf, bestaat uit elf woonboerderijen en biedt ruimte aan 90 bewoners en werkgelegenheid aan 150 medewerkers. De visie is eenvoudig: dagbeleving bieden en mensen zoveel mogelijk geluksmomenten bezorgen. Dit wordt bereikt door positiviteit, complimenten, vriendelijkheid en het stimuleren van eigen regie.

“De mensen met dementie die bij ons wonen hebben voor ons gekozen, er is geen keuze voor hen gemaakt.” En daar begint volgens Francien al het verschil: “Vaak worden er voor de persoon met dementie beslissingen genomen, hier maakt de bewoner samen met zijn familie zelf zijn keuzes. Ons motto is dan ook: als je vrij bent om te gaan, kies je om te blijven.”

We willen apathie voorkomen bij mensen met dementie en zorgen daarom voor voldoende prikkels voor de bewoners en bezoekers.


Ouderenlandgoed Grootenhout - Ouderenlandgoed Grootenhout

Belangrijk is ook de bewegingsvrijheid op het landgoed; een omgeving in de natuur met paarden en andere dieren lokt uit om te bewegen. Het aantal mensen in rolstoelen is minimaal door de fysieke activiteit, aldus Van de Ven. De omgeving spreekt daarbij natuurlijk mensen die van het buitenleven houden extra aan. Maar ligging en opzet van de locatie kunnen de bewoners en de bezoekers die gebruik maken van de dagbeleving de hele dag bewegen, want er is ruimte genoeg. “Doordat ouderen zo veel lopen is hun spierkracht op orde en zijn vaak ook de gevolgen bij een val minder ernstig”, zo legt Van de Ven uit.

Er werken medewerkers met diploma’s en ervaring in de zorg en medewerkers die dit niet hebben

Niet alleen voor de mensen met dementie is het goed toeven, ook het personeel voelt zich duidelijk op zijn plek, en er is dan ook geen personeelstekort. Niet alleen de werkwijze maar ook de platte organisatie zal daar zeker een rol bij spelen. “Er werken medewerkers met diploma’s en ervaring in de zorg en medewerkers die dit niet hebben. Deze mix van personeel geeft een goede kruisbestuiving”, aldus Francien.

“We willen apathie voorkomen bij mensen met dementie en zorgen daarom voor voldoende prikkels voor de bewoners en bezoekers. Dit gebeurt onder andere met iedere zondag een optreden, maar ook door een groepswandeling elke dinsdag. Daarnaast is er altijd wat te beleven omdat de meeste bewoners iedere dag naar de dagbeleving gaan. Onze medewerkers stimuleren mensen in wat zij graag doen. Dat kan variëren van uitgebreid in bad gaan tot een wandeling maken. Verder zijn er een kapper, fysiotherapeut en pedicure aanwezig. En natuurlijk zorgen de aanwezige dieren op het landgoed ook voor de nodige afleiding.

“Wat wij niet willen is een traditionele zorginstelling worden. We willen uitbreiden en de zorg veranderen voor mensen met dementie”, zo besluit Van de Ven. Daarom openen zij in september nog een nieuw huis in Bakel.
Kijk voor meer informatie op: https://www.ouderenlandgoed.nl/ 

ouderenlandgoed Grootenhout