Suikerfeest met mooi gedekte tafels en veel lekkernijen
Suikerfeest met mooi gedekte tafels en veel lekkernijen Foto: Ingezonden

9 april Suikerfeest

Algemeen

Son en Breugel - Elk geloof en elke cultuur heeft zijn eigen gebruiken, rituelen en vieringen. Van dinsdagavond 9 april tot woensdagavond 10 april wordt het Suikerfeest gevierd, een feest dat door moslims uitbundig wordt gevierd als afsluiting van de ramadan.

Redactie: Yvonne Hooymayers

Dit jaar begon de ramadan in Nederland op 10 maart en eindigt op 9 april met het Suikerfeest. Tijdens de ramadan vasten moslims, met uitzondering van kinderen, zieken, zwangere vrouwen en vrouwen die menstrueren.

Vasten en feesten zijn praktijken die door veel geloven wordt beoefend, vergelijkbaar met bijvoorbeeld carnaval, een katholieke viering waarbij men voorafgaand aan de vastenperiode van 46 dagen uitbundig feestviert. Carnaval wordt gevierd met eten, drinken en feesten voordat de vastenperiode begint, die eindigt met Pasen. Terwijl carnaval en het Suikerfeest verschillen, delen ze een vergelijkbare cyclus van vasten en feesten.

Tijdens de ramadan onthouden moslims zich tussen zonsopgang en zonsondergang van eten, drinken, roken, luisteren naar muziek en seksuele activiteiten. Daarnaast worden vijf keer per dag rituele gebeden verricht, waarbij men zichzelf volgens een specifiek ritueel reinigt.

Aya, een 8-jarig meisje, deelt openhartig haar ervaringen met de ramadan en het Suikerfeest. Haar ouders zijn in 1995 gevlucht uit Noord-Irak en vestigden zich in Nederland. “Hoewel ik pas vanaf 12 jaar verplicht ben om mee te doen aan de ramadan, oefen ik al in de weekenden en op woensdagen”, vertelt Aya, “ik wil er graag bij horen.”

De tafels worden feestelijk gedekt en er worden cadeautjes en geld uitgedeeld

Voor Aya staat de gezelligheid centraal tijdens de ramadan en het Suikerfeest. ”Vroeger was de ramadan zwaarder en voelde het Suikerfeest specialer”, legt Aya’s moeder uit. “In Irak moesten we bijvoorbeeld in de hitte naar school lopen zonder te eten of te drinken. Dit jaar kon ik niet vasten vanwege een recente operatie. Dat betekent wel dat je daar voor moet ‘betalen’, ook wel sadaqa genoemd; de imam in Irak bepaalt hoe en hoeveel. Zo heb ik geld gestuurd naar Irak en dat wordt daar verdeeld onder de arme mensen. Ik heb koekjes gebakken en naar de moskee gebracht, die daar ook worden uitgedeeld aan de arme mensen”, aldus de moeder van Aya.

Aya’s familie bereidt zich nu voor op het Suikerfeest door lekkernijen te bakken en het huis grondig schoon te maken. Op woensdagochtend zullen ze naar de moskee gaan, waarna het Suikerfeest om 12.00 uur begint. De tafels worden feestelijk gedekt en er worden cadeautjes en geld uitgedeeld, vooral aan de kinderen. “We wensen elkaar Eid Mubarak, wat ‘gezegend Suikerfeest’ betekent”, zegt de moeder van Aya glimlachend.

Aya mocht afgelopen dinsdag nieuwe kleren kopen en ook weet ze al wat ze gaat doen met het geld wat ze krijgt op het Suikerfeest: “Ik ga een mooie film kijken in de bioscoop en naar de snoepwinkel!”

Het Suikerfeest in Son en Breugel is een viering van gemeenschap, tradities en gezelligheid, waar mensen van verschillende achtergronden samenkomen om elkaar te feliciteren en te genieten van elkaars gezelschap.

Suikerfeest met mooi gedekte tafels en veel lekkernijen
Suikerfeest met mooi gedekte tafels en veel lekkernijen
Suikerfeest met mooi gedekte tafels en veel lekkernijen