Sons Kamerkoor in het Dommelhuis
Sons Kamerkoor in het Dommelhuis Foto: Fran Maasdam

Zeer geslaagd meezing-experiment Sons Kamerkoor

Algemeen

Son en Breugel - Op zondagmiddag 14 april organiseerde het Sons Kamerkoor in de foyer van het Dommelhuis het samenzang-event ‘Klassieke Evergreens’. Het was een experimenteel evenement, want de deelnemers konden zelf invloed uitoefenen op de evergreens die werden gezongen. 

Uit een lijst van 21 echte klassiekers gaven ze hun top vijf door. Meer dan 80 zangers pakten deze kans om eens een middag ongedwongen te zingen. Vooraf ontving iedereen de partituren en oefen-files van de acht liederen die de meeste stemmen hadden gekregen. 

Speelse opening
Dirigent Paul Gieles zorgde voor een speelse opening, waardoor iedereen opgewarmd was en ‘zum Singen bereit’. Na de eerste doorgang van elk lied gaf hij enkele technische aanwijzingen en soms informatie over de achtergrond van het lied. Hierdoor klonk een lied de tweede keer nog veel mooier. Ontroerend waren vooral Ave verum, Va pensiero (het slavenkoor) en This is my song; dit bijzondere laatstgenoemde lied sluit af met de wens van een verbonden wereld in haar verlangen naar vrijheid en vrede. Rob van Heck begeleidde op piano. Vooral in de pianopartijen in Ave verum, Va pensiero, Verleih uns Frieden en het slotlied Cantique de Jean Racine, kwam hij volledig tot zijn recht.

Zotte vragen
Paul Gieles zorgde er met een heuse quiz voor dat de middag nog levendiger werd. Na elk lied stelde hij een zotte vraag over de componist, wat de nodige hilariteit opleverde. Als herinnering ontvingen de deelnemers informatie over de gezongen liederen en de componisten.

“Wat was het fijn om samen te zingen, ik heb van iedere minuut genoten”, zei een enthousiaste deelnemer. “Wat een leuke, originele invulling; hulde aan de initiatiefnemers; wanneer is de volgende keer, dan ben ik er zeker weer bij”, zei een ander. Voor meer dan 80 zangers gold: niets is zo bekoorlijk als samen zingen!