Column Judith Curfs
Column Judith Curfs Foto: Wil Feijen

Column Judith: Viraal infect

Column Column

Een paar jaar geleden werd hij getroffen door een herseninfarct. Hij herstelde deels. Thuis wonen lukte niet meer en daarom woont hij sindsdien in één van onze verpleeghuizen. Hij is halfzijdig verlamd en heeft een zware afasie (spraakstoornis). Hij communiceert door gesloten vragen te beantwoorden met duim omhoog (Ja!) en duim omlaag (Nee!). 

Ik word gebeld door de afdeling. Hij is niet fit en slaapt veel. De collega’s maken zich zorgen. Controles van zijn vitale functies zoals bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed geven niet echt afwijkingen. Wel heeft hij wat verhoging, 38 graden bij gebruik van paracetamol. Onze arts gaat hem bezoeken. 

Het lichamelijk onderzoek door de arts levert niets verontrustends op. Zijn longen klinken schoon, hij hoest niet en is niet benauwd. Hij heeft geen problemen met plassen. Verder heeft hij geen buikpijn en is zijn ontlastingspatroon niet afwijkend. Tenslotte is de wond op zijn voet niet geïnfecteerd. De ontstekingswaarde is licht verhoogd. Dat kan duiden op een beginnende bacteriële infectie. Omdat geen specifieke ziekteduiding gevonden is, is het aannemelijker dat meneer een viraal infect onder de leden heeft. Het nadeel daarvan is, dat deze niet met antibiotica behandeld kan worden. Het lichaam zal zelf afweer moeten inzetten. 

De dagen daarna wordt hij nog wat zieker en stijgt de koorts. Iedereen maakt zich zorgen. Op de derde dag zakt de temperatuur en zet het herstel gelukkig in. Inmiddels zit meneer weer topfit op zijn bankje en lacht ons toe!