Martien en Tonnie Swinkels van Rooij 60 jaar getrouwd
Martien en Tonnie Swinkels van Rooij 60 jaar getrouwd Foto: MooiSonenBreugel

Martien en Tonnie Swinkels-van Rooij op 1 augustus 60 jaar getrouwd

Human Interest

Son en Breugel - Martien, 86 jaar oud, is geboren in Breugel. Hij is de enige zoon uit een gezin van zes kinderen. Ze hadden thuis een kleine boerderij. “Ik heb tot aan mijn diensttijd meegeholpen op de boerderij”, vertelt Martien, “en, zoals het vroeger ging, ook bij buren en kennissen als die wat hulp konden gebruiken. Na mijn diensttijd gingen mijn ogen open en was ik wat meer mens geworden”, lacht Martien. Ik ging halve dagen bij de Boerenbond werken, halve dagen thuis en in de avonduren mijn MULO- en boekhouddiploma halen. Via mijn oudste zus kreeg ik een baan bij de CHV in Veghel. Na vijf jaar daar gewerkt te hebben, ben ik bij De Rooij in Nuenen gaan werken. Zij verkochten land- en tuinbouwmachines. Ik deed de administratie van de werkplaats en regelde de buitendienst. Toen het langzamerhand wat minder werd met die machines ben ik overgegaan naar de andere tak van dat bedrijf, de personenauto’s. Hier deed ik ook de administratie, planning van de werkplaats en de schades afwikkelen met de verzekeringen. Hier heb ik tot mijn pensioen altijd met heel veel plezier gewerkt”, blikt Martien terug.

Redactie: Corry van Asseldonk

Tonnie, ook 86 jaar oud, is geboren in Nuenen. Ze was op een na de jongste uit een gezin van acht kinderen. Na de huishoudschool moest ze thuis mee gaan helpen in het gezin en op de boerderij. “Mijn oudste zus kreeg kinderen en dan werd er van je verwacht dat je ook daar ging helpen, zo ging dat vroeger”, aldus Tonnie.

Tonnie en Martien hebben elkaar leren kennen tijdens een dansavond bij Jantje van der Aa, nu De Zwaan in Son en Breugel. Martien ging daar wekelijks dansen en Tonnie kwam daar toevallig een keer met een vriendin. “Martien vroeg mij ten dans en zo is het begonnen”, lacht Tonnie, “ik vroeg aan Martien of hij de volgende zondag naar een paardenconcours in Nuenen wilde komen, en na drie weken heb ik hem aan mijn ouders voorgesteld.”

Na enkele jaren verkering kochten ze bouwgrond in Breugel, maar er mocht nog niet meteen op gebouwd worden. Ze wilden toch graag trouwen, dus boden de ouders van Tonnie aan dat ze zolang in hun huis op de bovenverdieping mochten gaan wonen. Martien was sportleider van de ‘Jonge Boerenstand’ en hun trouwfoto haalde toen al de krant. De aanhef was: ‘Sportleider Nuenen trouwt‘, met een prachtige erehaag. Ze kregen al snel vier kinderen, een dochter en drie zonen.

Martien is een echte sportman. Voor hij trouwde was hij bij de atletiekvereniging want een boerenzoon mocht niet gaan voetballen. Zijn ouders waren bang dat hij een blessure zou oplopen en dan kon hij niet meer werken. Na hun trouwen is hij eerst gaan voetballen in Breugel en daarna in Son bij SBC. Ik ben jaren leider en coach geweest bij de jeugd van SBC. “Onze vier kinderen hebben ook alle vier gevoetbald bij SBC”, vertelt Martien trots. “Later heb ik ook nog aan zaalvoetbal gedaan, volleyen en fitness. Samen stonden we elke zondag op het voetbalveld om naar de wedstrijden te kijken van onze kinderen. We hebben ook jaren een grote moestuin in Breugel gehad. In het begin vele soorten groenten, daarna werd het een bloementuin. Bloemen, dat was een grote hobby van Tonnie. Ik was altijd heel welkom als ik ergens op visite kwam, want ik bracht altijd een bosje verse bloemen mee”, lacht Tonnie. Een andere hobby van Tonnie zijn de prachtige fotoboeken waar vele herinneringen in opgeslagen zijn.

Ondanks hun hoge leeftijd zijn ze nog actief. Tonnie in haar prachtige tuin, en ze speelt spelletjes op de computer, is lid van de Zonnebloem, maakt dagelijks een wandeling en gaat elke donderdagmiddag naar het Dommelhuis. Martien kijkt veel televisie, hij volgt de politiek op de voet, gaat wekelijks biljarten, en samen kijken ze op tv voetbal en snooker. Ze hebben zeven kleinkinderen en een achterkleinkind.

Martien en Tonnie vieren hun diamanten bruiloftsfeest bij De Zwaan in Son, samen met kinderen kleinkinderen, familie en vrienden. Ze hebben een mooie uitnodigingskaart verstuurd, en de postzegel die erop zit is een foto van hun trouwdag 60 jaar geleden. Heel apart…

“We hebben 55 jaar met veel plezier in Breugel gewoond. We zijn blij dat we nu dichtbij het centrum wonen en geen trappen meer hoeven te lopen. We hopen hier nog lang samen in goede gezondheid te wonen”, sluit het bruidspaar af.

De trouwfoto van Martien en Tonnie Swinkels van Rooij die de krant haalde
Martien en Tonnie Swinkels van Rooij 60 jaar getrouwd