Demonstratie die Extinction Rebellion organiseert op 23 maart bij Eindhoven Airport
Demonstratie die Extinction Rebellion organiseert op 23 maart bij Eindhoven Airport Foto: Ingezonden
Regio

Kom in beweging voor een gezonde leefomgeving - 23 maart Eindhoven Airport

Ingezonden

Son en Breugel/Eindhoven - Het aantal vluchten vanaf Eindhoven Airport is jaarlijks 41.500. Recentelijk is aangekondigd dat per 2026 dit aantal met 1000 verminderd gaat worden en dat vluchten met privéjets dan zullen stoppen. Dit is helaas niet genoeg om het effect van het vliegveld op de gezondheid van vele omwonenden nu te verbeteren. Daarna doet de vermindering van CO2-uitstoot van deze voorgenomen maatregelen geen recht aan de klimaatcrisis waar we nu in zitten. Daarom vindt er op 23 maart een demonstratie plaats voor het hoofdgebouw van Eindhoven Airport. Van 12.00 tot 13.30 uur wisselen muziek en sprekers elkaar af in een mooi, divers familievriendelijk programma. Laat ook je stem horen en kom in beweging! De eisen: halveer het aantal vluchten, per direct een stop op privéjets en belast kerosine.

Ongezonde leefomgeving
Het aantal vluchten vanaf Eindhoven Airport is dus jaarlijks 41.500, waarvan een kwart vakantievluchten. Daarnaast zijn er veel vluchten met privéjets vanaf Eindhoven Airport. Al deze vluchten hebben effect op onze leefomgeving, en voor mensen die wonen in de nabijheid van het vliegveld of van de aanvliegroutes geldt dit dubbel en dwars. Het vliegveld heeft een effect op de gezondheid en kwaliteit van leven van velen in de regio rondom Eindhoven. Enkele redenen: geluidsoverlast (slaapstoornissen, hoge bloeddruk), (ultra)fijnstof en een overschrijding van de zogenaamde ZZS (zeer zorgwekkende stoffen, bijv. formaldehyde en benzeen) waarbij ruimschoots de industriële normen overschreden worden. Het fors verminderen van het aantal vluchten is alleen al daarom belangrijk.

Privéjets
Daarbij is de CO2-uitstoot van privéjets groot; mensen die reizen per privéjet en businessclasspassagiers vormen 1% van de wereldbevolking en produceren de helft van alle emissies. Dr. Harald Buijtendijk, hoofddocent en onderzoeker bij het Centre for Sustainability, Tourism & Transport van Breda University of Applied Sciences: “Een privéjet is het meest vervuilende vervoermiddel ter wereld”.

Eindhoven Airport ziet ook in dat privéjets vervuilend zijn. Daarom hebben ze onlangs aangekondigd om deze te gaan weren, maar pas vanaf 2026. Een ander voornemen is om het aantal vluchten met 1000 te verminderen. Lijkt mooi, maar het is een fractie van het totale aantal van 41.500 vluchten jaarlijks! 

Daarbij komt dat op dit moment kerosine niet wordt belast, wat grote winsten betekent voor vliegvelden en vliegtuigmaatschappijen. Dat betekent ook de vreemde situatie dat een reis naar Barcelona veel goedkoper is met het vliegtuig dan met de trein. Deze vrijstelling van belasting op kerosine is in Europees verband vastgesteld, maar dat betekent niet dat onze overheid daarmee vrijgesteld is van actie en het uitoefenen van invloed hierop!

Eindhoven Airport, neem je verantwoordelijkheid
Ook bezorgd? Op zaterdag 23 maart kun je dit laten zien door aan te sluiten bij een, aangekondigde, demonstratie. Aanmelden is niet nodig; kom gewoon een kijkje nemen, voor het hoofdgebouw van Eindhoven Airport van 12.00 tot 13.00 uur. Muziek en sprekers wisselen elkaar af in een divers familievriendelijk programma; Lisa Doeland gaat als wetenschapsfilosoof in gesprek over de machteloosheid van burgers als zij geen gehoor krijgen bij overheden. Alfred Blokhuizen van Stichting SchipholWatch deelt met ons zijn grote feitenkennis op dit vlak, en Jonas Roothans vertelt ons waarom hij krimp van de luchtvaart persoonlijk belangrijk vindt. We sluiten af met Bart Habraken, raadslid van Groen Links, o.a. op het thema mobiliteit.

Laat ook je stem horen en kom in beweging! Onze eisen: halveer het aantal vluchten, per direct een stop op privéjets en belast kerosine. Meer weten? https://extinctionrebellion.nl/xr-luchtvaart-eindhovenairport/