Afbeelding

Vestzakkomedie speelt Jubileumvoorstelling 'Koekwaus'

Cultuur

Wat is typerend voor de Vestzakkomedie?

Al dertig jaar brengt dit gezelschap uit Son en Breugel hoogwaardige toneelproducties op de planken. De Vestzakkomedie bestaat uit spelers en niet-spelers, mensen voor de productie , bestuursleden, mensen van de Grime en ex spelers. Leden van diverse pluimages, leeftijd en achtergrond. Een enthousiaste club met één gemeenschappelijke passie: toneelspelen. Hun reportoire kenmerkt zich door stukken met een tragie-komisch karakter. Geen plat gooi en smijtwerk of dijenkletsers, maar bevlogen stukken met humor, die je naast de lach ook aan het denken zetten. Per seizoen worden er twee producties gespeeld, waarvan één met een professionele regisseur en de andere met een regisseur uit eigen huis. (Bron: www.vestzakkomedie.nl)

Door: Arjen Strik

Voor de jubileum voorstelling Koekwaus is gekozen voor de bekende regisseur Lilian van Overbeek. Deze bevlogen en enthousiaste regisseuse bewerkte het stuk tot een herkenbaar hedendaags, hilarisch en ook ontroerend toneelstuk, geïnspireerd op de films 'One flew over the Cuckoos Nest' en 'Lunatik'.

We vragen naar haar ervaringen met dit gezelschap
"De Vestzakkomedie is fantastisch om mee te werken. Een hele sociale club mensen. Veel aandacht en betrokkenheid naar elkaar.
Wat heel prettig is dat afspraak echt afspraak is. Iedereen kent zijn tekst en leert van- en corrigeert elkaar. Koekwaus is best een moeilijk stuk, omdat er veel 'stil spel' in voorkomt en spannende confrontaties. Het inzetten van lijf, mimiek, timing en overtuiging in de diverse scènes is essentieel om overtuigend en geloofwaardig over te komen. Daaraan merk je dat je met zeer bekwame acteurs te maken hebt, voor mij heerlijk en inspirerend om mee te werken".

Waarover gaat Koekwaus?
Koekwaus is een goed Brabants woord voor 'sukkel', 'idioot'. Of, vanuit een meer positieve insteek, 'cool', 'origineel'. De personages in dit stuk zijn beide: prettig gestoord en origineel. Maar wie of wat ze zijn telt niet in de psychiatrische inrichting waar ze verblijven. Daar gelden de regels van het systeem. De democratische principes van de therapeutische gemeenschap suggereren een vrijheid die er niet is. Dan doet patiënt Mark zijn intrede. Hij is anders dan de anderen. Hij stelt vragen bij het gangbare regime en komt in verzet tegen de slaafse volgzaamheid van zijn medepatiënten. Het gezag heeft het maar moeilijk met deze onruststoker, die zich bovendien niet laat stoppen. Samen met de andere bewoners organiseert Mark een spectaculaire ontsnappingspoging. De uitkomst is weinig gelukkig. Aan het einde is het weer 'business as usual'. Of toch niet? Kortom……. komt dat zien!
Regie: Lilian van Overbeek
Productie: Els van Kasteren en Ada Slikker.
Locatie: de nieuwe zaal van de Zwaan. Markt 9, Son en Breugel
UItvoering: Woensdag 11 januari 2017, donderdag 12 januari 2017, vrijdag 13 januari 2017 en zaterdag 14 januari 2017
Aanvang: 20.15 uur
Kaartverkoop:
Kaarten a € 12,50 zijn te koop
• via de website: vestzakkomedie.nl
• aan de bar van de Zwaan
• op de avond van de voorstelling aan de ingang van de zaal.
NB. pinnen niet mogelijk