De milieustraat op Ekkersrijt in Son en Breugel
De milieustraat op Ekkersrijt in Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Milieustraat voldoet niet aan vergunning en gaat begin volgend jaar tijdelijk dicht

Algemeen

Son en Breugel - Op basis van een onderzoek heeft de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant geconstateerd dat de Milieustraat van de gemeente Son en Breugel niet voldoet aan de eisen van de afgegeven vergunning.

Redactie: Adrie Neervoort

Daarom moet de gemeente de situatie herstellen om alsnog aan de gestelde eisen die bij de vergunning horen te voldoen. Onderzoek wees uit dat er geen verplichte vloeistofdichte vloer aanwezig is op het terrein, uitgezonderd een klein gedeelte waar het klein chemisch afval kan worden ingeleverd. Naast het ontbreken van de vloeistofdichte vloer ontbreekt er ook een olieafscheider richting het gemeenteriool en daardoor kan er vervuild terreinwater in het riool terechtkomen.

Ook blijkt dat de olieafscheider nog niet geplaatst kan worden, want deze moet voor de aansluiting van het openbaar riool komen en op eigen terrein. Echter, nu blijkt dat de aansluiting op het openbare riool zich binnen de hekken van de Milieustraat bevindt. Daarom moet eerst deze aansluiting verlegd worden naar buiten het terrein, alvorens de olieafscheider geplaatst kan worden.

Bij een recente enquête over het grondstoffenbeleid van de gemeente werd ook aangegeven dat de toegankelijkheid van de Milieustraat slecht zou zijn. Omdat de verplichte aanpassingen ingrijpend zijn en daarvoor de Milieustraat dicht moet, stelt het college voor om dan ook meteen de toegankelijkheid aan te passen. Die aanpassing bestaat uit het aanbrengen van een verhoogd plateau ten opzichte van de containers. Hierdoor zijn trappen niet meer nodig en kunnen inwoners direct de materialen deponeren in de beoogde bakken. De totale verplichte aanpassingen met een verbeterde toegankelijkheid kosten naar verwachting € 593.138,-.

Naar verwachting zullen de werkzaamheden begin volgend jaar plaatsvinden en zal de Milieustraat tijdelijk voor 1 ½ maand gesloten zijn. Inwoners die gebruik willen maken van de Milieustraat moeten dan een stuk verder rijden, namelijk naar de Milieustraat in Lieshout op ongeveer 10 kilometer afstand van Son en Breugel; dit is namelijk de dichtstbijzijnde Blink-locatie. De Milieustraat in Son en Breugel is ook een Blink-locatie.