Afbeelding
Foto:

Son en Breugel als Pieter Bruegel-gemeente!

Algemeen

Mooi artikel van Marc van Beek over Pieter Bruegel in de krant van 8 november!

Breugel als herkomstplaats van Pieter Bruegel is nooit definitief vastgesteld maar wordt door Karel van Mander bevestigd in zijn alom gewaardeerde Karel van Manders Schilder-boeck uit 1604.

En laten we wel wezen, de gemeente heeft op de Breugelse afkomst al een voorschot(je) genomen door een beeld van Pieter Bruegel te plaatsen bij het pleintje van Breugel!

Het is daarom des te teleurstellender dat de gemeente daarna niet heeft doorgepakt.

Neem een voorbeeld aan Nuenen waar met steun van de gemeente en het bedrijfsleven (oa ASML) Vincent van Gogh een centrale plek heeft gekregen en waarmee het dorp zich breed profileert.

Iets soortgelijks zou Son en Breugel kunnen doen. Pieter Bruegel op de kaart van Son en Breugel zetten met prachtige kansen voor educatie, recreatie, toerisme en bedrijfsleven!

Eerder heb ik in deze krant het plan ontvouwt om het wandelpad over de Dommel achter het van Vroonhovenpark door te trekken door de weilanden langs de Dommel en via de pastorietuin van Breugel naar het centrum van Breugel. In Breugel zou een eenvoudig bezoekerscentrum opgericht kunnen worden met reproducties van Pieter Bruegel.

Langs het wandelpad zouden weerbestendige schilderijen van Bruegel kunnen worden geplaatst die bijdragen aan de cultuureducatie op scholen. En het wandelpad zou kunnen eindigen op het Kerkplein met het door van Beek aangehaalde schilderij met honderd spreekwoorden en een permanent vervolg kunnen krijgen in de bibliotheek van het Dorpshuis. Wandelaars zouden kunnen aanleggen bij de Zwaan voor een typisch Pieter Bruegel-gerecht.

En op het Raadhuisplein zou een kleine versie van de “de Toren van Babel” geplaatst kunnen, veilig te beklimmen door kinderen.

Genoeg kansen dus voor Son en Breugel als Pieter Bruegel-gemeente! Enige voorwaarde is dat de gemeente de voortrekkersrol neemt. Het vraagt om een flinke inspanning die je niet alleen aan het particulier initiatief kunt overlaten.

Zou dit niet een mooie uitdaging zijn voor de nieuwe burgemeester Suzanne Otters-Bruijnen? Als coördinatrice van de Pieter Bruegel activiteiten op het terrein van cultuur, welzijn en onderwijs. En zeker weten dat provinciale, rijks- of Europese subsidies mogelijk zijn en dat zij die deuren kan openen!

Tenslotte……ons dorp profileren als Pieter Bruegel-gemeente” past ook in de opwaardering van het Raadhuisplein en Kerkplein. Na de verkiezingsbeloften van de Sonse partijen van twee jaar geleden horen we hier niets meer over.

Stan Mooij