Warme zorg voor mensen met dementie
Warme zorg voor mensen met dementie Foto: Uijlennest
Week van de zorg

Kleinschalig wooninitiatief ‘Het Uijlennest’Warme zorg voor mensen met dementie

Algemeen

Son en Breugel - De huidige zorgsector kampt met personeelstekorten en stijgende kosten, maar een opmerkelijk initiatief in Son en Breugel toont al enkele jaren aan dat het ook anders kan. In een tweekapper in De Gentiaan bevindt zich een kleinschalig wooninitiatief voor mensen met dementie, genaamd Het Uijlennest. Dit project, opgezet door Simone de Uijl en Ramon Haans, twee gepassioneerde zorgprofessionals met elk meer dan 30 jaar ervaring, heeft bewezen dat persoonlijke en warme zorg mogelijk is.

Redactie: Adrie Neervoort

Het Uijlennest is ontstaan als een reactie op de vraag van gasten en familieleden die eerder gebruik maakten van dagopvang De Steenuijl, eveneens opgezet door Simone en Ramon, maar inmiddels door gezondheidsproblemen gesloten. De behoefte aan kleinschalige opvang met een huiselijk karakter leidde tot de oprichting van Het Uijlennest. Dit wooninitiatief biedt een veilige en aangepaste huiselijke omgeving voor mensen met dementie, met 24-uurszorg, een traplift en goed toegankelijke douchevoorzieningen.


Warme zorg voor mensen met dementie - Uijlennest

Voor veel families is Het Uijlennest een welkome oplossing gebleken. De moeder van Karine Vhos woont alweer 5 jaar in Het Uijlennest. “Het is een omgeving die alles heeft van een gewone huissituatie, maar dan met een hoge mate van zorg”, zo vertelt zij. Het persoonlijke en warme karakter van de aanpak bij Het Uijlennest wordt benadrukt, met verzorgenden die een één-op-vier- of zelfs een één-op-twee-situatie kunnen bieden, waardoor er voldoende tijd is voor persoonlijke zorg en begeleiding.

nergens was de aanpak zo persoonlijk en warm als hier

Maar ook Milly Korsten, werkzaam als verpleegkundige in Het Uijlennest, is enthousiast: “Als verzorgende heb ik al in enkele verzorgings- en verpleeghuizen gewerkt, maar nergens was de aanpak zo persoonlijk en warm als hier.” Het kleinschalige karakter van Het Uijlennest biedt volgens haar ook meer mogelijkheden voor persoonlijke zorg en begeleiding.

Het feit dat mijn moeder nu hier woont, is een lotje uit de loterij

Momenteel wonen er vier dames in de leeftijd van midden 70 tot midden 80 in Het Uijlennest. De bewuste keuze voor kleinschaligheid, waar kwaliteit boven kwantiteit staat, komt tot uiting in de constante aanwezigheid van ten minste één professionele verzorgende, vaak ondersteund door een stagiair of leerling. Dit resulteert in een persoonlijke zorgverhouding, waarbij de behoeften van de bewoners centraal staan. Ook Robs moeder woont sinds kort in Het Uijlennest: “Door de ervaring die ik heb opgedaan bij mijn vader, die vanwege dementie gedwongen werd opgenomen in een verpleegtehuis, wist ik zeker wat ik wilde toen mijn moeder 4 jaar later de diagnose dementie kreeg. Het feit dat mijn moeder nu hier woont, is een lotje uit de loterij”, zo vertelt hij.

Karin de Laat werkt al jaren in de zorg, maar heeft nu echt haar plek als zorgmanager gevonden in Het Uijlennest. “Voor mijn gevoel zijn we een gezin en bestaat dit gezin niet uit 4 kinderen maar uit 4 mensen met dementie. Wat anders is dan bij mijn vorige werkgevers is het feit dat er veel tijd kan worden besteed aan de bewoners. Dat was ook de afspraak bij eerdere werkgevers, maar door het aantal cliënten en de werkdruk lukte dat eenvoudig niet, hier kan het wel. Ik werk hier met hart en ziel”, zo vertelt ze.


Warme zorg voor mensen met dementie - Uijlennest

Ondanks de kleinschaligheid slaagt Het Uijlennest erin om de kosten voor wonen en zorg laag te houden. Het is een toonbeeld van hoe warme, persoonlijke zorg mogelijk is, zelfs in een tijd van uitdagingen in de zorgsector. Het Uijlennest blijft een lichtend voorbeeld van hoe zorginstellingen kunnen floreren met aandacht voor het individu en een betrokken gemeenschap. “Als de mantelzorger wegvalt bij iemand met dementie, blijkt vaak pas in welk stadium de patiënt is, vaak nog te goed voor een verpleegtehuis maar te slecht om zelfstandig te kunnen blijven wonen”, vertelt Simone. Na het overlijden van de vader van Guus, bleek hoe groot de rol van zijn vader was in het begeleiden en verzorgen van zijn moeder. Zij bleek zonder haar man niet meer zelfstandig te kunnen wonen. “We gingen op zoek naar een huiselijk en kleinschalig alternatief. Het Uijlennest was voor ons als familie een geschenk uit de hemel”, aldus Simone.

Natuurlijk bent u altijd welkom om onze locatie voor meer informatie tijdens een kopje koffie of thee. Neem daarvoor contact op met info@desteenuijl.nl of bel met Simone: 06-30358180 of Karin de Laat 06 36326368