Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column huisarts vertelt: Coaching op leefstijl

Column

Het programma Coaching op Leefstijl (COOL) is een Geïntegreerde Leefstijl Interventie (GLI) die de afgelopen jaren zijn meerwaarde heeft bewezen. De leefstijlcoach begeleidt deelnemers tijdens het COOL programma naar een gezonder leven.

COOL is een leefstijlinterventie van 24 maanden – uitgevoerd door een leefstijlcoach - waarbij deelnemers in haalbare stappen werken aan een duurzame leefstijlverandering. Er wordt begeleiding en advies gegeven op het gebied van voeding, gezonde eetgewoontes, beweging, persoonlijke balans, stress en ontspanning en slaap. Het is gericht op lange termijn gedragsverandering bij mensen met (een hoog risico op) een chronische aandoening. Het programma zorgt voor bewustwording, zelfinzicht en stimuleert deelnemers zelf de regie te nemen. 

Het programma kent naast een intake en groepsbijeenkomsten ook individuele consulten en evaluatiegesprekken en bestaat uit een basisprogramma (12 maanden) en een onderhoudsprogramma (12 maanden). De leefstijlcoach bepaalt tijdens het intakegesprek of je in aanmerking komt voor het programma op basis van inclusiecriteria en motivatie. 

Thema’s die aan bod komen zijn onder andere: 

  • Kleine aanpassingen, groot effect;
  • Kom in beweging;
  • Lekker eten geeft structuur aan de dag;
  • Slapen en ontspanning;
  • Gezond leven is plannen;
  • Hoe gezond is mijn weekend (feestdagen/vakantie);
  • Hoe blijf ik in beweging.

Samen met de leefstijlcoach wordt gekeken welke veranderingen in leefstijl een groot effect hebben. Door te kijken naar wat haalbaar is, kan men gedrag gemakkelijker veranderen. Er wordt aandacht besteed aan alle onderdelen van leefstijl. Dit heeft meer effect dan enkel te focussen op gewicht of bewegen. Deelnemers leren op welke manieren veranderingen ingezet kunnen worden en hoe anderen het ervaren en aanpakken. 

Deelnemers blijken na deelname aan het COOL programma meer te bewegen, minder te zitten en gezonder te eten. 

De leefstijlcoach wordt 100% vergoed vanuit de basisverzekering zonder aftrek van het eigen risico, mits voldaan is aan de inclusiecriteria en de leefstijlcoach de patiënt geschikt vindt voor het programma.

Interesse? Neem voor meer informatie contact op met de praktijkondersteuner.