Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Huisarts vertelt: Medicijntekorten

Algemeen

In de apotheek zien we helaas dat het tekort aan geneesmiddelen dit jaar naar recordhoogte stijgt. Vorig jaar ging het om 1514 medicijntekorten. Dit jaar was tot begin juli al 1179 keer een medicijn minstens twee weken niet beschikbaar. Dit betreft dus 1 op de 5 geneesmiddelen. Het is het nog nooit zo vaak gebeurd dat een medicijn langer dan twee weken niet beschikbaar was in Nederland.

Voor verschillende antibiotica, medicatie voor mensen met hartaandoeningen, tabletten die worden gebruikt bij ADHD en aan medicijnen tegen jichtaanvallen bestaat nu een tekort. 

De schaarste komt door problemen met de productie, distributie en kwaliteit van geneesmiddelen. De tekorten spelen over de hele wereld, maar we zien steeds meer middelen die alleen in Nederland niet beschikbaar zijn. Dat komt omdat de medicijnprijzen in Nederland het laagst zijn, waardoor we als laatste een nieuwe levering krijgen. De lage prijzen worden veroorzaakt doordat de zorgverzekeraars prijsafspraken maken met leveranciers. Als die niet kunnen leveren dan hebben we een probleem. 

We zijn in de apotheek dagelijks bezig om oplossingen te vinden voor onze patiënten. Zo zoeken we naar alternatieven of proberen we medicijnen uit andere landen te halen als dat mogelijk is. In goed overleg met de huisartsen in Son en Breugel stelt de apotheek meestal een alternatief geneesmiddel voor dat even goed werkt. En houden we rekening met andere medicijnen die gebruikt worden of aandoeningen die invloed hebben op de medicijnen. Zo proberen we toch iedereen vooruit te helpen. Als een geneesmiddel niet leverbaar is, speelt dat probleem in heel Nederland. Soms heeft een collega BENU Apotheek nog iets in de kast liggen. Dat geeft ons dan even tijd om een oplossing te zoeken.

Column geschreven door apothekers Jolanda Wevers en Lisette van der Heyden.