Een aantal leden van Carnavalsvereniging Wa gij wilt....
Een aantal leden van Carnavalsvereniging Wa gij wilt....

Carnaval 2016: De wagenbouwers!

Algemeen

In de aanloop naar Carnaval nemen we een kijkje in de keuken ( ofwel de loods) van een zestal, dat allemaal bezig zijn om de mooiste wagen van de optocht te bouwen. Hier volgen de eerste twee:

Door: Henriette van Berkel

CV " Wa gij wilt":
In de loods van de familie Meulendijks op Mosbulten werken de leden van carnavalsvereniging "Wa gij wilt" onder de enthousiaste leiding van Ton en Betty Heijmans aan hun wagen. Uitgegroeid in 4 jaar van 13 naar 41 leden in de leeftijd van 9 tot 17 jaar, en allemaal even bevlogen om er iets moois van te maken. Elke woensdagavond en zondagmorgen zijn ze aan het plakken, verven, zagen of wat er nog meer nodig is. Ook de kleding hoort er natuurlijk bij. In september worden de plannen en de tekeningen gemaakt en dan kan het klussen gaan beginnen. Alles doen ze zelf, materialen worden her en der verzameld en ook kunnen ze rekenen op klusmateriaal van diverse bedrijven. Het benodigde geld komt niet alleen uit de contributies, maar wordt ook verdiend door het bakken en verkopen van cup cakes of het wassen van auto's.
De jonge bouwers komen allemaal uit Son en Breugel, maar zitten op 9 verschillende scholen. Als huiswerk of proefwerken in het gedrang komen, mogen ze zich afmelden. Ook ziek zijn of de verjaardag van een oma wordt als geldige reden gezien. Maar het liefst werkt de jeugd elk moment aan hun kunstwerk. Zelfs de muziek wordt door de jeugd uitgezocht en samengesteld voor de uitvoering op de wagen. Het thema van Prins Pieter: " Een vur allen, allen vur een", zou zomaar op deze jonge carnavalsvierders van toepassing kunnen zijn.

CV Hendig Zat:
22 Jaar geleden is deze vereniging gestart en ze bestaat nu uit ca.70 leden. In de loods op Wolfswinkel van de familie van der Vleuten wordt vanaf Kerst elke avond, 7 dagen per week, en in het weekend, gewerkt aan de wagen. Zo'n 10 tot 12 dames houden zich bezig met het maken van de kleding van de deelnemers. Het idee voor een thema ontstaat al in de zomer en dat idee zet zich bij iedereen vast in zijn hoofd, niks tekeningen!
De wagen die nu wordt gebouwd kost tussen de 10 en 15.000 euro. Dat betekent dat er naast de contributie behoorlijk wat geld nodig is om dit waar te maken. Gelukkig kent de vereniging een trouw aantal sponsoren die hen en het carnaval een warm hart toedragen. Tom van Rijssel als kartrekker is dan ook dankbaar dat het weer is gelukt om iedereen enthousiast te krijgen en ziet het als een uitdaging om de club levendig te houden. Ook zijn gezin is nauw betrokken, zijn jongste kindje van 9 maanden zat vorig jaar zelfs op de wagen. Een mooi voorbeeld van "met de paplepel ingegoten".
Behoorlijk onder de indruk van de creativiteit en het werk van deze deelnemers gaan we op pad naar de andere 4 verenigingen. We zullen zeker met hele ander ogen naar de carnavalsoptocht gaan kijken, nu we weten hoe en met welke overgave aan de wagens is gewerkt.


Een aantal wagenbouwers van Carnavalsvereniging Hendig zat met links Tom van Rijssel (met pet)