Vlnr: Ton Wouters, Luc Theunisse, Stan Wouters, Rick Merks, Ivo Theunisse, Dian Theunisse en Joyce van de Ven
Vlnr: Ton Wouters, Luc Theunisse, Stan Wouters, Rick Merks, Ivo Theunisse, Dian Theunisse en Joyce van de Ven

Carnaval 2016: De wagenbouwers!

Algemeen

Door: Henriette van Berkel
Foto's: Annemieke van Tinteren

In de aanloop naar Carnaval nemen we een kijkje in de keuken ( ofwel de loods) van een zestal carnavalsverenigingen, die allemaal bezig zijn om de mooiste wagen van de optocht te bouwen. We stellen de laatste 2 aan u voor:

CV Vrijgezellig
In een kleinere loods op Bokt vinden we de jonge carnavalsvereniging Vrijgezellig, een enthousiaste 12 personen tellende vriendenclub in de leeftijd van 16 tot 21 jaar. Ontstaan uit de buurtvereniging van Bokt. Voor deze groep is het de tweede keer dat ze zich storten op het bouwen van een wagen. En waarom? : omdat ze het gewoon gezellig vinden! En zoals ze zelf zeggen: " we zijn klein maar fijn".
Eind oktober is er een begin gemaakt met het bouwen van de wagen. Samen met, vooral technische, ondersteuning van de ouders. Want in tegenstelling tot andere verenigingen, hebben zij geen sponsoren en werken ze met eigen middelen en materialen. Het startgeld is dan ook meer dan welkom. De ouders zijn, samen met een groepslid, betrokken bij het maken van de kleding. Ook het besturen van de carnavalswagen nemen zij voor hun rekening, dit vanwege de leeftijd van de clubleden.
De jongelui zijn trots op hun wagen en kijken met plezier uit naar de optocht en hopen op een mooi zonnetje op die dag, dan kan hun dag niet meer stuk. Woensdag na de carnaval wordt er al meteen afgebroken en opgeruimd: het ijzer wordt verkocht, de verf en de elektronica worden bewaard, en het papier wordt verbrand. Dan geeft een vuurtje volgens hen nog geen problemen.
Op de foto zien we van links naar rechts: Ton Wouters, Luc Theunisse, Stan Wouters, Rick Merks, Ivo Theunisse, Dian Theunisse en Joyce van de Ven. De overige leden: Nicky van Breda, Stefan van Drongelen, Roland van Drongelen, Marlou van Drongelen en Tamara Kappert hebben helaas het foto moment gemist. We zien ze allemaal met hun wagen tijdens de optocht!

De Brandweer
Voor de 35ste keer nemen leden van de brandweer deel aan de Sonse carnavalsoptocht. In tegenstelling tot de andere verenigingen starten de 27 leden pas in december-januari met het bouwen van de wagen. Dinsdagavond is voor de Brandweer de wekelijkse oefenavond, en allereerst moeten de vereiste oefenuren gemaakt worden door iedereen en dan pas kan er tijd gemaakt worden voor andere zaken. Het bouwen van de wagen wordt door hen vooral gezien als een gezellige teambuilding, naast het serieuzere werk door het jaar heen. Ook krijgen ze de hulp van oud-leden die nog steeds zeer betrokken zijn bij de brandweer.
Binnen de club worden de taken goed verdeeld: er zijn lassers, schilders, tekstschrijvers en natuurlijk wordt er voor een hapje en drankje gezorgd. De materialen worden betaald uit de contributie van de Personeelsvereniging, of gewoon uit eigen zak. Kleding wordt gemaakt door de partners van de mannelijke brandweerlieden. De partners van de 2 vrouwelijke leden laten dit klusje graag aan hen over. In het het verleden konden de bouwers zelfs rekenen op de hulp van burgemeester Hans Gaillard die ook, vrijwel onherkenbaar, meeliep in de optocht.
Omdat deze club vanwege de oefenuren pas veel later kan gaan bouwen, zijn ze genoodzaakt om wat stukken te kopen en kunnen ze niet alles zelf maken. Maar vanaf de Nieuwjaarsreceptie wordt in de kazerne op dinsdag, donderdag en zaterdag met veel enthousiasme gewerkt om er ook dit jaar weer iets moois van te maken.
Het was een bijzondere ervaring om in de keuken van deze verenigingen te mogen kijken, en mee te genieten van de creativiteit en het plezier waarmee ze hun wagen bouwen. We wensen ze veel succes en kijken zondag 7 februari met bewondering naar de resultaten!


Vlnr (zittend) Erwin, Ben, Agnes en (staand) Danny en Roy