Afbeelding

112 melding bracht Stoklandschool in rep en roer

Algemeen

Al vroeg waren de brandweer, politie en ambulance aanwezig op woensdagochtend 31 mei bij De Stoklandschool, maar van paniek was geen sprake. Ondanks de aanwezigheid van al deze hulpdiensten was dat ook niet nodig want het was 112 ochtend bij basisschool De Stokland in Breugel.

Door: Adrie Neervoort

Een mooi initiatief van school, ouders en hulpdiensten. Op deze ochtend konden de leerlingen van groep 1 t.m. 8 kennismaken met de hulpdiensten op hun eigen niveau en kennis. Voorafgaand aan deze vooral praktijk gerichte dag hadden de leerlingen ook al eerder in de klas uitleg gekregen over wat een hulpdienst zoal doet en wanneer. Dit alles was goed georganiseerd door enkele ouders van de kinderen en de leerkrachten.
Het doel van de 112 dag is eigenlijk heel breed. Het moet uitleg geven aan de kinderen hoe en wanneer een hulpdienst moet of kan worden ingeschakeld en wat bijvoorbeeld politie doet en de brandweer en wanneer zij samenwerken.

Nadat de leerlingen eerder op school al in de les uitleg hadden gekregen was het vandaag de dag dat alles te zien en te horen was. De mensen van politie, brandweer, ambulance, EHBO maar ook veilig verkeer Nederland gaven in de klas uitleg over de werkzaamheden die zij verrichtten. Buiten konden de leerlingen het materiaal van de hulpdiensten van zeer dichtbij bekijken maar ook vaak gebruiken.
Want wat is er nog stoerder dan zelf de brandweerslang te hanteren, of iemand in de boeien te doen. Alles kon op deze dag en dat leiden weer tot veel vragen maar ook ontdekkingen.
Hoe werkt nou eigenlijk een reanimatie en wat kon je dan wel of niet doen, het kwam aanbod in de praktijk waar de kinderen konden oefen op een "dummy" een oefenpop.
Veilig Verkeer Nederland gebruikte de vrachtwagen van firma van de Oever om uitleg te geven aan onder andere de dode hoek van een vrachtwagen. Met eenvoudige praktische tips aan de kinderen wist de instructeur duidelijk te maken , wanneer de chauffeur van de vrachtwagen je als fietser niet kan zien.

Natuurlijk was er een hoog plezier gehalte, lachende soms wat ondeugende en stoere leerlingen, die ook regelmatig stil vielen en met verbazing luisterden of zagen wat er allemaal komt kijken om hulp te bieden.
De school en ouders die dit project organiseerden wisten op speelse maar georganiseerde wijze de kinderen kennis te laten maken met de hulpdiensten. Het was weer een spannende en leerzame ochtend op basisschool De Stokland. Een ochtend die zonder de inzet van alle vrijwilligers, leerkrachten en ouders niet mogelijk zou zijn geweest.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding