Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Nationale Pannenkoekdag 2018: weer een geslaagd evenement!

Algemeen

Son en Breugel - De hele week verheugde ik me er al op, vrijdag 16 maart was het zover: het was weer Nationale Pannenkoekdag! Ik was expres iets vroeger gegaan, om de voorbereidingen mee te maken. Er stond een hele rij kinderen te wachten bij de parkeergarage van Berkenstaete, om hun fietsen netjes op te bergen. De voorbereidingen kunnen beginnen!

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen

Twaalfde editie

Het was de twaalfde editie van de Nationale Pannenkoekdag, voor Berkenstaete is het de derde keer dat ze meedoen. Landelijk deden 1.250 scholen mee, waarvan 145 scholen in Noord-Brabant. Net als vorig jaar was Derk van Veenendaal van Sterrenschool De Ruimte weer aanwezig met de leerlingen van groep 8, samen met twee moeders.

De kinderen worden welkom geheten door Leny Achten en de andere vrijwilligers van de Vrienden van Berkenstaete. Eerst volgt wat uitleg, een worstenbroodje voor de liefhebbers en wat te drinken. De koks van De Gasterij, het restaurant van Berkenstaete, zijn al druk bezig met pannenkoekenbakken. Dit om een voorsprong te nemen, zodat de bewoners niet hoeven te wachten.

De kinderen verdelen de taken netjes, allereerst worden de tafels gedekt. Ze hebben en duidelijk zichtbaar zin én plezier in! Dan is het tijd voor een masterclass pannenkoekenbakken, gegeven door kok Jeffrey van Vooren. Het beslag etc. is al klaar, de techniek van het bakken en vooral omdraaien wordt uitvoerig gedemonstreerd. 'De eerste mislukt altijd', zegt Jeffrey. Laat dit nou de uitzondering op de regel zijn! Vol aandacht kijken de leerlingen toe. Al gauw mogen de leerlingen het zelf proberen, Omar is als eerste aan de beurt. Met een soepele beweging draait Omar de pannenkoek om, alsof hij nooit iets anders gedaan heeft. Dat zit wel goed dus!

De tijd vliegt, al snel is het bijna 12.00 uur. De eerste bewoners verzamelen zich, op het menu staat eerst soep, dan pannenkoeken en tot slot een heerlijk ijsje met slagroom en advocaat.

Andere opzet

Dit jaar is gekozen voor een andere opzet. Vorig jaar kwamen alle bewoners naar het atrium, om in dezelfde ruimte gezamenlijk te eten. Niet iedereen kan even goed tegen de drukte, vandaar dat het dit jaar anders ging. Sommige bewoners verzamelden zich in de huiskamer van hun eigen afdeling, zodat ze in hun eigen, vertrouwde omgeving van de pannenkoeken konden genieten.

Samen met twee vrijwilligers gaan Britt en Sophie naar boven, om soep en pannenkoeken te brengen. Op de eerste, tweede en derde verdieping hadden de respectievelijke bewoners zich al in de huiskamer of loggia verzameld.

Beneden, in het atrium, genieten de bewoners van hun soep. Ondertussen zijn de kinderen al druk bezig met pannenkoeken bakken, als de eerste bewoners al zitten te genieten van de eerder gebakken pannenkoeken. De pannenkoeken worden met smaak genuttigd!

Muzikale ondersteuning

Anne speelt piano, samen met een paar andere leerling. Mats speelt virtuoos op de gitaar. Samen zorgen ze voor de muzikale ondersteuning! Later neemt Aris, een van de vrienden van Berkenstaete, de honneurs waar met een prachtige versie van 'Hallelujah' en 'When The Saints Go Marching In'. Iedereen zingt vrolijk mee! Aris' stem galmt prachtig door het atrium, zónder microfoon…

Dan is het tijd voor het toetje, dat iedereen zich goed laat smaken. 'Wat worden we toch verwend', klinkt het. Tussendoor, en als het toetje op is, ruimen de kinderen netjes de borden etc. af.

Aandacht voor elkaar

Lekker samen pannenkoeken eten en aandacht voor elkaar, daar draait het om tijdens Nationale Pannenkoekdag. Sommige bewoners hadden al een aantal jaar geen pannenkoeken meer gegeten, dat kwam dus mooi uit! Voor de kinderen is het ook een ideale manier iets te kunnen betekenen voor de (oudere) medemens.

Het was een geslaagde middag, waar de Vrienden van Berkenstaete en Sterrenschool de Ruimte met recht trots op kunnen zijn. Het doel is verbinding zoeken tussen kinderen en ouderen, dat is goed gelukt.

Ook dit jaar liet ik me niet onbetuigd, ik heb zelf ook een pannenkoek geprobeerd. Ik kan u uit betrouwbare bron melden: de pannenkoeken waren héérlijk!

Om 13.30 uur mochten de leerlingen en begeleiders van Sterrenschool de Ruimte en de vrijwilligers van de Vrienden van Berkenstaete zelf aan de welverdiende pannenkoeken. Zo zat de Nationale Pannenkoekdag 2018 er op, ik kan niet wachten tot volgend jaar!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding