Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Wees spaarzaam met water

Algemeen

Son en Breugel / Boxtel - Het is droog. Ook in het gebied van Waterschap De Dommel. Door het warme weer en weinig regen is de hoeveelheid water in veel beken flink afgenomen. Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de droogteperiode. De lokale stevige buien die enkele weken terug zijn gevallen, hebben geen langdurig effect. De aanhoudende droogte heeft effect op iedereen die gebruikt maakt van het water.

Daarom zijn er al maatregelen genomen om planten en dieren te beschermen. Zo is beregenen met  water uit beken en sloten sinds 15 juni verboden. Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met water uit de beken of sloten is wel toegestaan. 

Tips uit de Waterschijf van vijf
Ook in tuinen willen het gras en planten graag water. Wil je de tuin besproeien, ga dan bewust om met water. De Waterschijf van vijf van Waterschap De Dommel geeft tips. Sproei liever 1 keer in de week een langere tijd dan dagelijks kort. Planten kunnen zo beter tegen droogte. Hun wortels groeien zo dieper de grond in om water te vinden. Sproei niet overdag in de brandende zon, maar 's ochtends of 's avonds.
Meer groen in je tuin zorgt ook voor aangenamere temperaturen. Haal tegels eruit, en breng groen erin. Een groene tuin met weinig bestrating voorkomt ook wateroverlast tijdens hevige buien. Meer info:www.dommel.nl/waterschijfvanvijf 

Leven met extremer klimaat
Het klimaat verandert en dat is nú al merkbaar. We moeten rekenen op extremer weer. Langere periodes van droogte enerzijds, wateroverlast door hoosbuien anderzijds. Met het actieplan 'Leven-de-Dommel' zorgen we dat ons watersysteem tegen een stootje kan. In extreem natte én droge situaties: een klimaatrobuust watersysteem. Dat doen we niet alleen, maar samen met boeren, bedrijven, burgers, gemeenten, ambtenaren en bestuurders. Meer info: www.dommel.nl/actieplan

Met dank aan Waterschap De Dommel www.dommel.nl/nieuws