Afbeelding
Fotobewerking Wil Feijen

Het is weer Komkommertijd

Algemeen

Son en Breugel - "We gaan er even tussenuit", kopt DeMooiSonenBreugelKrant in haar laatste editie. De zomervakantie is begonnen. Scholen sluiten hun deuren. De bouwvak is begonnen en het personeel is op vakantie. De politiek is op reces en er valt weinig nieuws te melden. Vandaar dat de Mooiste Krant van Son en Breugel gedurende vier weken niet verschijnt.  De Internetkrant en Facebook pagina lopen wel gewoon door. "Het is weer komkommertijd", zegt uitgever en hoofdredacteur Adrie Neervoort.  Een gekke uitdrukking eigenlijk, die iedereen wel kent.  Met de term wordt bedoeld, dat er maar weinig opzienbarende dingen gebeuren in de zomerperiode. Maar waarom noemen we het 'komkommertijd'?

Door: Arjen Strik

Broodje aap verhaal?
We kennen wel meerdere vreemde uitdrukkingen in de Nederlandse taal, zoals: 'Je snor drukken' of 'een Broodje Aap verhaal'. Maar waarom staat de komkommer centraal? Is dit zo'n saaie groente? De supermarkten liggen er momenteel vol van. Het is inderdaad zo dat nu in juli de komkommer geoogst wordt, maar dat geldt voor veel meer groenten. Waarom is dan voor de komkommer gekozen?

Komkommertijd is Cucumber time
Komkommertijd schijnt een vertaald leenwoord uit het Engels te zijn. De term 'cucumber time' ontstond in de 18 de eeuw. Cucumber time werd door de stadse middenstand gebruikt om de periode aan te duiden waarin ze weinig te doen hadden. Dat kwam omdat de Britse adel de stad in de zomer voor het platteland verruilden. Zo ontstond de uitdrukking 'cucumber time' voor deze periode, omdat de middenstand zo weinig verdiende dat ze in de zomer slechts komkommers konden eten. Vlees was te duur voor ze. De term 'cucumber time' is inmiddels verdwenen uit de Engelse taal. 

Den komkommertyd van Multatuli
In het Nederlands werd de uitdrukking in de 19e eeuw geïntroduceerd. 'Komkommertijd' wordt onder andere teruggevonden in de teksten van Multatuli (1820-1887). Hij had het in een tekst over 't hartje van den komkommertyd'.
Het woord werd oorspronkelijk vooral in de financiële sector gebruikt om aan te geven dat er in deze periode nauwelijks handel was op de beurzen. Later werd het een meer algemene term om aan te geven dat er weinig gebeurde in de zomermaanden. 

Heeft u toch behoefte aan gezellig en mooi nieuws, blijf ons dan volgen op: https://www.mooisonenbreugel.nl
Geniet ondertussen van de lekkere komkommer op taartjes van gerookte zalm en komkommer of zomaar in een frisse salade. Zie voor meer ideeën: http://www.receptenvandaag.nl/top-25-kommer-recepten