De 'oude' bladzuigmachine in actie
De 'oude' bladzuigmachine in actie Foto: Wil Feijen

Bladercampagne weer van start

Algemeen

Son en Breugel - De bladeren vallen in groten getale, de herfst is weer begonnen. Dat betekent werk aan de winkel voor de gemeente, om de straten schoon en begaanbaar te houden. Zoals u wellicht gemerkt heeft, zijn de gemeentewerkers daar druk mee bezig! Bram van 't Hof, senior wijkbeheerder van de gemeente Son en Breugel.

Door: Luc van de Wiel
Foto: Wil Feijen

Nieuwe aannemer
Of eigenlijk: de aannemer die de gemeente ingeschakeld heeft, is er druk mee bezig. Dit jaar moest de gemeente een andere aannemer inschakelen dan de voorgaande 15 jaar, helaas was de vaste aannemer verhinderd. Met de vervangende aannemer is de samenwerking al snel opgezegd, toen bleek dat deze zijn machines niet op orde had.

De bladeren werden opgezogen maar kwamen er aan de bovenkant van de machine even hard weer uit. Door (de juiste) doeken te gebruiken zou dit voorkomen moeten worden, maar dat was niet het geval. Met als gevolg dat een enorme stofwolk, bestaande uit kleine stukjes blad, zich in de woonwijken verspreidde. Dat was voor de gemeente onacceptabel, vertelt Bram.

Er is een andere aannemer ingeschakeld, die al eerder ondersteunende werkzaamheden verricht heeft voor de gemeente. Die samenwerking bevalt een stuk beter!

Het is niet te voorkomen dat er stof vrijkomt als een bladzuigmachine de bladeren opzuigt. 'Meestal krijgen we weinig klachten dat auto's of ramen vies geworden zijn', zegt Bram. Het is niet te voorkomen, maar het moet wel binnen de perken blijven.

Elke maandag en dinsdag
Alle gemeentemedewerkers die in de buitendienst werken (het zijn er 12) gaan met bladblazers die wijken in. Met de bladblazers blazen ze de bladeren de weg op, waar de bladzuigmachine ze opzuigt. Ze beginnen om half acht, iedere maandag en dinsdag. Van medio oktober tot eind van het jaar zijn ze bezig met bladeren opruimen, dan is het hoogtepunt voorbij. Al kan het zijn dat het nog af en toe nodig is om bladafval op te ruimen.

Als de bladzuigmachine vol is, wordt het bladafval op specifieke locaties gestort, waar het geen overlast kan veroorzaken. Regelmatig wordt het verzamelde bladafval afgevoerd, zodat de berg niet te hoog wordt.

Bladkorven
De gemeente plaats ook zo'n 60 bladkorven op strategische plaatsen in Son en Breugel, op plaatsen waar én veel blad valt én veel mensen komen. Zoals op het 17 Septemberplein, waar de bladeren veel overlast kunnen veroorzaken. Bewoners of bedrijven kunnen dan zelf de bladeren in de korven plaatsen, de korven worden regelmatig geleegd door weer een andere aannemer.

Hoewel ze er niet voor bedoeld zijn, kunnen inwoners ook het bladafval uit hun eigen tuin in de korven storten, op voorwaarde dat er géén takken of snoeiafval tussen zit. Het bladafval kan óók naar de milieustraat gebracht worden, van het bladafval wordt vervolgens compost gemaakt. Deze compost kan ook afgehaald worden, het is gratis! Overigens, het is ook gratis als u geen bladafval komt brengen.

Iedere boomsoort verliest op een ander moment het blad, sommige soorten zijn al helemaal kaal, terwijl andere soorten nog groen zijn. Het kan dus zijn dat in een bepaalde buurt twee keer de bladeren opgeruimd moeten worden.

Het duurt nog wel even
Als het regent, is het een stuk lastiger om het bladafval op te ruimen. In plantsoenen of bij grote grasvelden kan de bladzuigmachine over het gras rijden en zo de gevallen bladeren opruimen. In wijken en met name in het centrum is het lastig om het bladafval op te ruimen als het regent. In het centrum gebeurt dat op maandagochtend, als de winkels veelal dicht zijn, om de overlast zoveel mogelijk te beperken. In het geval van regen wordt gekeken of de overlast van natte, glibberige bladeren op straat groter is dan de overlast van het opruimen, waarbij bladeren en modder op kunnen spatten.

Het zal nog even duren voordat al het blad gevallen en opgeruimd is, tot die tijd moeten we nog even geduld oefenen!