Jasper Bos
Jasper Bos Foto: Wil Feijen

Op avontuur in Afrika: het verhaal van Jasper Bos

Algemeen

Son en Breugel/Gambia - Het zal je maar gebeuren, ben je bijna klaar met je studie, krijg je de kans om op avontuur te gaan naar Afrika. Dat is wat Jasper Bos overkwam, of beter gezegd: gaat overkomen. Ik sprak met hem bij Garage Bert Bruil, waar Jasper momenteel stage loopt.

Door: Luc van de Wiel
Foto: Wil Feijen


Een niet te missen kans
Een niet te missen kans, die hij wel moest grijpen. Al moest hij er wel wat voor doen! In november 2017 hoorde Jasper van deze kans, mede mogelijk gemaakt door Go For Africa. Dit is een organisatie die de gelegenheid biedt om een avontuurlijke reis naar Afrika te maken, daar stage te lopen en een geweldige ervaring rijker weer huiswaarts te keren. Overigens, niet alleen studenten wordt deze kans geboden, u kunt ook als particulier/coach het avontuur aangaan.


Om mee te mogen doen, moest Jasper eerst een motivatiebrief schrijven. Wat motiveert je, vraag ik Jasper? 'Vooral het lesgeven', antwoordt hij, 'Maar ook het avontuur om naar Afrika te reizen. Ik krijg waarschijnlijk nooit meer een kans om dat te doen'.

De motivatiebrief was overtuigend genoeg, Jasper kreeg afgelopen februari te horen dat hij mee mocht. Toen begon het pas echt. Allereerst moeten Jasper en zijn vijf klasgenoten, verdeelt over drie teams, ieder een auto regelen waarmee ze naar Afrika zullen rijden. Het zijn in principe oudere auto's, die eerst opgeknapt of gerepareerd moeten worden.

Daarnaast zijn ook reserve-onderdelen nodig en gereedschap, die mee moeten mocht de auto onderweg gerepareerd moeten worden. Het is de bedoeling dat niet alleen de auto maar ook de reserve-onderdelen, het gereedschap en ook kleding die ze meenemen in Afrika achterblijven.

In een Ford Focus naar Afrika
De deelnemers moeten hier zelf voor zorgen, Jasper had geluk: Bert had nog een mooie Ford Focus staan. Daarnaast moeten ze per persoon € 5.000,- aan sponsorgeld regelen. Jasper: 'Ik zit al op € 2.500,-. Vanaf het moment dat ik wist dat ik meeging, ben ik begonnen met sponsors werven.' Familie, vrienden, maar ook mensen of bedrijven die familieleden of vrienden kenden heeft hij benadert. 'Binnenkort is er een open dag op school, dan willen we sponsors werven', geeft Jasper aan.

Jasper en zijn reisgenoten gaan dus met drie auto's, verder reist een particulier mee en een begeleider, ieder met een eigen auto. Hun reisdoel is Gambia, een reis van 7.200 km, waar ze drie weken over mogen doen. Het eerste deel gaat door Europa, daarna zullen de wegen minder goed begaanbaar zijn. 'Dan mogen we blij zijn als we 200 km per dag halen', zegt Jasper. Uiteraard zijn er tussenstops, sommige gepland, andere niet. De geplande tussenstops zijn ook nuttig om in de gaten te houden hoe de reis verloopt, voor de organisatie.

Navigeren
Navigeren gaat grotendeels met behulp van mobieltjes, bakkies waarmee ze ook onderling contact kunnen houden en een navigatiesysteem. Al hebben ze ook ouderwetse kaarten bij, voor het geval de navigatie apparatuur het laat afweten. Afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse en het sponsorbudget wat de jongens bijeen weten te sprokkelen, kan het zijn dat ze in de open lucht bivakkeren, in een tent of in de auto, of in een hotel.

Als ze eenmaal op hun bestemming zijn, begint een ander avontuur: lesgeven! In het geval van Jasper is dat autotechniek, hij en zijn klasgenoten worden twee aan twee over diverse scholen verspreid. Jasper zelf zal basistechnieken leren aan de leerlingen van de Gambiaanse school, er gaan ook mensen mee die les kunnen geven in geavanceerdere technieken.

Grondig voorbereid
De deelnemers worden wel grondig voorbereid. Niet alleen krijgen ze les in Engels, maar dan specifiek gericht op de technische termen nodig in de autotechniek, maar ook in lesgeven en presenteren. Ook al spreek je vloeiend Engels, de technische termen zijn lastig. En lesgeven is een vak apart!

Zeven weken geven ze les in Gambia, voor halve dagen. De rest van hun tijd besteden ze aan het voorbereiden van de les of aan het opknappen van de scholen. Of aan het geven van fietsreparatielessen. 'Het is net wat er nodig is', vertelt Jasper. Hij en de andere deelnemers weten niet wat hun leerlingen al weten, dat zullen ze dus af moeten stemmen.
Jasper en de andere deelnemers vertrekken in februari volgend jaar, ergens half april zijn ze weer terug. Drie weken reizen ze, zeven weken zullen ze lesgeven. En dan weer terug naar Nederland!

Sponsors welkom!
Het is een heel avontuur, DeMooiSonenBreugelKrant wenst Jasper en zijn reisgenoten veel succes! Mocht u Jasper willen sponsoren, stuur dan een e-mail naar jasperbos01@live.nl!

Parallel Wijnen
Evenement 7 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 8 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 18 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 22 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 23 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden gisteren Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen