Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Vele handen maken licht werk bij Natuurwerkdag 2018

Algemeen

Son en Breugel - Het is al een koude morgen zo begin november, als een groepje vrijwilligers zich verzamelt bij de blokhut van Dutmella. Gelukkig is er koffie of thee om de mensen te verwarmen, geen overbodige luxe!

Door: Luc van de Wiel
Foto's: Wil Feijen

Flarden mist
Langzaam maar zeker druppelen de mensen binnen, die samen met de scouts de hei boom- en struikvrij gaan maken, zodat de heikikker en rugstreeppad en andere dieren de ruimte en leefomgeving krijgen die ze nodig hebben. Even later gaan we op weg, een fijne wandeling naar de andere kant van het Oud Meer. Af en toe zie ik een flard mist nog boven het water hangen, langzaam maar zeker verdwijnen de flarden als de zon aan kracht wint. Al is die kracht niet meer wat die geweest is…

Janneke de Groot van Staatsbosbeheer heet iedereen welkom. Door heel het land wordt de Natuurwerkdag georganiseerd, in totaal zijn er 611 locaties waar 15.801 vrijwilligers aan het werk waren. Staatsbosbeheer werkt samen met Brabants landschap en andere provinciale organisaties, en natuurlijk lokale organisaties als scouting Dutmella. In Brabant wordt op 58 locaties door zo'n 1.400 vrijwilligers in de natuur gewerkt, meestal met vaste groepen, vertelt Marjolein Jellema van Brabants Landschap.

Vrije doorgang en zonlicht
'Voor dieren als de heikikker en de rugstreeppad is het belangrijk dat er een vrije doorgang is van de hei naar het ven', vertelt Janneke. Voor de dieren is het belangrijk dat ze makkelijk van de heide, waar ze overwinteren, naar het ven kunnen, in het voorjaar. Voldoende zonlicht is daarbij ook van groot belang, vandaar dat bomen en struiken moeten wijken.

Het gaat ook om het behoud van de heidelandschap, zonder ingrijpen zou het veranderen in een landschap vol bos en gras. Heide heeft óók zonlicht nodig!

Vol enthousiasme gaan de vrijwilligers aan de slag, rond 10.30 uur komen de kinderen van de scouting hun gelederen versterken. Met beugelzagen, pistoolzagen en kniptangen gaan de kinderen gretig aan de slag, onder begeleiding van een volwassene. Het blijft gevaarlijk gereedschap! Gelukkig gaat het goed, de kinderen zijn voorzichtig. Alle vrijwilligers dragen speciale handschoenen, ook voor de veiligheid. Een van de scoutingjongens vraagt of hij zijn zakmes mag gebruiken, maar helaas! Daar is het zakmesje toch echt te klein voor.

Bomen en struiken verdwijnen in rap tempo
Al gauw sneuvelen de eerste boompjes en struiken, ze worden netjes afgevoerd. Een groepje kinderen neemt een grotere boom onder handen, terwijl twee kinderen zagen, leunen anderen tegen de boom zodat deze de goede kant opvalt. De takken worden verwijderd, de boom in tweeën gezaagd, om dan afgevoerd te worden.
Bomen en struiken, groot en klein, ze worden in rap tempo afgevoerd. Het heide landschap wordt steeds kaler als bomen en struiken verdwijnen, maar dat is dan ook de bedoeling! 'Leef je uit, alle bomen mogen weg!' spoort Janneke de kinderen aan. Dan vinden een paar kinderen een bruine kikker, een teken van het vele leven dat op de heide een plekje gevonden heeft. Leven dat nu meer ruimte krijgt!

De Hooglanders komen een kijkje nemen wat al die herrie te betekenen heeft. Rustig en onverstoorbaar lopen ze tussen de zagende kinderen door, op weg naar een goede plek om te grazen.

Moe maar voldaan naar huis
Van 11.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 15.00 uur mogen de kinderen boomstammen zagen, iedereen mag een schijfje mee naar huis nemen, als aandenken. Er is verf aanwezig, voor wie het schijfje mooi wil versieren. Tussen de middag genieten de kinderen van een heerlijke lunch, aangeboden door de gemeente Son en Breugel.

Een meisje gaat op de schouders en wordt vrolijk toegezongen, het is vandaag haar verjaardag!

Na een dag werken in de natuur gaat iedereen voldaan naar huis, het is een mooie dag geweest!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding