(vlnr) Maurice Peters, Ingrid van Kronenburg en Ingrid Damen. Achter de Bar Jan van Gerwen
(vlnr) Maurice Peters, Ingrid van Kronenburg en Ingrid Damen. Achter de Bar Jan van Gerwen Foto: Wil Feijen

Geen 25.000 euro als impuls voor het nieuwe bestuur

Algemeen

Son en Breugel - Het nieuwe - inmiddels voltallige - bestuur van het Vestzaktheater krijgt geen kans om rustig eens een paar maanden te wennen aan zijn nieuwe rol en taak. Het bestuur is aangetreden en door zijn inzet en enthousiasme weten mensen het Vestzak (weer) te vinden. Er zijn verenigingen teruggekeerd naar het Vestzaktheater, maar ook mooie nieuwe activiteiten ontplooien zich. Zo is afgelopen week Berkenstaete begonnen met het aanbieden van dagbesteding in het Vestzak en floreert de musicalklas van Mirjam Tilley nu ook in het eigen dorp. De inzet van het nieuwe bestuur loont. En dat terwijl ze bij aantreden hoorden dat hun toegezegde 25.000 euro - wat geoormerkt was als een impuls voor het nieuwe bestuur - al helemaal op was.

Door: Ineke van Uden (GazetMedia)
Foto: Wil Feijen.

In juni dit jaar boog de commissie burgerzaken zich over het voorstel om 49.000 euro beschikbaar te stellen aan het Vestzaktheater. Te gebruiken voor onder andere de aanschaf van een AED, het toegankelijker maken van de entree voor minder mobiele mensen, de realisatie van een elektronisch toegangssysteem én 25.000 euro daarvan toe te kennen aan een nieuw bestuur als financiële injectie wat daarmee ongehinderd van financiële zorgen aan de slag zou kunnen gaan. Toen de eerste bestuursleden aantraden hoorden ze direct dat de 25.000 euro gebruikt was om achterstallige rekeningen te betalen. Ingrid van Kronenburg: "Het oude bestuur was gaten aan het vullen en dat is ook wel logisch. Ze hebben lang gedacht dat het pand zou sluiten. Verenigingen - en dus ook inkomsten van huur - gingen weg en ze hadden het financieel erg krap." Met de wetenschap dat de portemonnee leeg was, stapten toch Ingrid van Kronenburg, Maurice Peters, Maarten van Beek en Roland de Waal in het nieuwe bestuur en gingen voortvarend aan de slag. En het bestuur is sinds kort aangevuld met Ingrid Damen die de functie als penningmeester vervult.

Dagopvang Berkenstaete in Vestzak
Dit bestuur is niet gaan mokken omdat ze geen 'startkapitaaltje' hadden, maar zijn vanaf dag één bezig gegaan om het Vestzak nieuw leven in te blazen. Maurice Peters: "Ik heb ook actief mensen benaderd. Ik zag dat een musicalklas in een boerderij op Vressel oefende en haar uitvoeringen gaf in Best en dacht 'wat gaat hier fout?' Nu repeteren ze in het Vestzak en geven ook hier hun uitvoering. Binnen Berkenstaete hoorde ik dat de dagbesteding voor één groep een plek in het centrum zocht. Ze hebben onze huiskamer bekeken en waren erg enthousiast. Ze starten nu met één dag en vanaf januari komt er een tweede dag bij. Het Vestzak heeft veel verschillende ruimtes. De meeste mensen denken dat het Vestzak alleen een foyer en een theaterzaal heeft. Maar ook de huiskamer of vergaderruimtes kunnen gehuurd worden." Nieuwe initiatieven of bestaande verenigingen zijn meer dan welkom om te komen praten wat er mogelijk is binnen het Vestzak.

En natuurlijk buigt het bestuur zich ook over een nieuw theaterprogramma. Met voor ieder wat wils. De bedoeling is dat er een gevuld programma komt. Maurice: "We hopen door een divers aanbod en goede communicatie over het programma, dat we ook publiek aanspreken die tot voorheen het theater in ons dorp niet wist te vinden."

Beheerders
Jan van Gerwen en Maurice Peters vervullen op dit moment de beheerdersfunctie. Er zijn te weinig uren voor deze taak beschikbaar, beide heren steken er dan ook vrijwillig veel uren in. Ze worden geholpen door een groeiende groep vrijwilligers. Het bestuur heeft wel bij de gemeente aangeklopt voor een 'eenmalige tegemoetkoming beheerderskosten Vestzaktheater gedurende de overgangsperiode t/m 31 januari'. Een bedrag van 9.650 euro is al door het college toegezegd. Jaarlijks krijgt het Vestzak een subsidie waarvan ze de huur en de beheerder betalen. Nu het Vestzak weer begint te leven, zal de bemanning alleen maar meer worden. Een elektronisch toegangssysteem, wat door sommige leden van de commissie burgerzaken in juni nog een luxe leek, blijkt zijn vruchten af te gaan werpen op het moment dat bijvoorbeeld een muziekleraar of Radio Son en Breugel met een druppel (elektronische sleutel) zelfstandig het Vestzak binnen kan gaan op de momenten dat aanwezigheid van een beheerder niet nodig is.

Het Vestzak groeit, bloeit en leeft op. Het bestuur komt graag in contact met sponsors en vrijwilligers. Sponsoren in de vorm van geld of middelen en vrijwilligers voor allerhande klussen. Van meedenken over het theaterprogramma tot het helpen achter de bar of het aankleden van de foyer/ theaterzaal voorafgaand aan een voorstelling. Meld je aan via info@vestzaktheaterson.nl.

Wethouder Boersma: "De stelling dat 25.000 euro geoormerkt zou zijn voor het nieuwe bestuur geeft een scheef beeld."

Hoe zat het nou met die 25.000 euro subsidie wat beschreven werd als 'positief signaal aan kandidaat-bestuursleden wat hen zal motiveren om zich beschikbaar te stellen voor een bestuursfunctie?' Menigeen heeft gedacht dat dit een startkapitaal zou zijn voor een nieuw bestuur. Maar wethouders Boersma kijkt er anders naar: "De stelling dat van de 49.000 extra subsidie van juni jl. 25.000 euro geoormerkt zou zijn voor het nieuwe bestuur geeft een scheef beeld. Deze eenmalige subsidie van 25.000 euro werd ingezet om financiële problemen op te lossen met het doel het nieuwe bestuur met een schone lei te laten beginnen en niet gehinderd zou worden door acute financiële problemen."

Geen buffer
De 25 duizend euro was volgens Boersma dus geen buffer voor het nieuwe bestuur, maar was nodig om het nieuwe bestuur niet direct met rode cijfers te laten starten. Klinkt aannemelijk. Maar dan had je ook kunnen weten dat er aan het einde van het jaar door het nieuwe bestuur nog een keer om extra subsidie gevraagd zou worden. Immers, het jaarlijks exploitatietekort zou volgens het accountantsonderzoek van Ernst & Young uit 2012 jaarlijks circa 25.000 euro bedragen. Als die 25.000 euro jaarlijks extra nodig was om de exploitatie rond te krijgen en de extra gegeven 25 duizend euro van juni daarvoor geheel gebruikt is, weet je dat je in het tweede deel van het jaar in de problemen komt. Je kunt van een nieuw bestuur niet verwachten dat ze in een paar maanden een leeggelopen Vestzak weer zo florerend hebben gemaakt dat zij niet met een tekort zitten. Hun vraag van nu om een kleine tienduizend euro is in dat opzicht heel reëel te noemen. Zeker als je weet dat de afbouwregeling met de oud-beheerder én de inzet van nieuwe beheerders dubbele lasten geeft.
Maar met alle ideeën die dit nieuwe bestuur heeft, kan het zomaar zijn dat het hen gaat lukken om het Vestzak in 2019 zonder verlies te draaien. De aftrap van dit nieuwe enthousiaste bestuur is in ieder geval veelbelovend!

Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 14 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 17 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella