©wikipedia
©wikipedia

Bouw vleermuistoren

Algemeen

Son en Breugel - Het college van B&W heeft besloten om een vleermuistoren te bouwen in park Vroonhoven. De toren biedt deze beschermde diersoort een alternatieve verblijfplaats als de monumentale kerktoren van de voormalige Sint Petrusbandenkerk gerestaureerd wordt. 

Het college had al eerder besloten om het rijksmonument te restaureren. In de toren verblijven vleermuizen, die deels reeds lang in de kerktoren aanwezig zijn en deels uit de opvang van vleermuizen uit de naastgelegen voormalige Sint Petrus bandenkerk. Omdat er vleermuizen in de kerktoren verblijven, is er vanwege de beschermde status bij restauratiewerkzaamheden een uitwijkplaats voor hen nodig. Een vleermuistoren in het nabij gelegen park Vroonhoven biedt deze oplossing.

Vervolgens kan de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) in het kader van de Wet natuurbescherming een zogenaamde 'verklaring van geen bedenkingen' (vvgb) afgeven die voor een omgevingsvergunning voor restauratiewerk nodig is.

De vleermuistoren in Vroonhoven kan straks opnieuw ingezet worden bij de eventuele planvorming van  de voormalige Petrus bandenkerk tot dorpshuis en bij verdere gebiedsontwikkelingen in de directe omgeving.