Afbeelding
Foto: ©TIPMooiSonenBreugel

Hoe denkt de Son en Breugelnaar over carnaval?

Algemeen

Carnaval, hét grootste vierdaagse feest onder de rivieren, staat op het punt om te beginnen. Vrijdag 1 maart barst het feest los met tal van activiteiten. Voor MooiSonenBreugel een reden om via het burgerpanel de mening te vragen aan de inwoners van Son en Breugel hoe zij over carnaval denken. Slechts 89 respondenten hebben de raadpleging ingevuld en teruggestuurd.

Redacteur: Emmy Grit

Verdeeldheid
Van de 89 respondenten gaat bijna de helft (49%) carnaval vieren, 42% geeft aan niets te doen met carnaval en 9% twijfelt nog. De respondenten die geen carnaval vieren geven als reden op dat zij niet van carnaval houden, moeten werken of op vakantie zijn.

Carnavalstent populair
De feesttent is bij de meeste carnavalsvierders het populairst. Het vieren van carnaval in een van de cafés wordt ook aangemerkt als favoriete plaats, gevolgd door De Bongerd in Breugel en Jongerencentrum Oase. Buiten Son en Breugel wordt carnaval door enkele respondenten gevierd in Eindhoven, Hapert, Bladel, Oosterhout, Sint-Oedenrode en Venlo.

Aantal dagen
Op de vraag 'Hoeveel dagen viert u carnaval', viert 39% vier dagen carnaval, 37% gaat twee of drie dagen op pad en 10% viert één dag carnaval. Een aantal (13%) geeft aan dat zij nog niet weten hoe veel dagen en/of hoeveel uur zij op stap gaan. Tijdens de vier dagen carnaval wordt door de grootste groep tussen de € 100,00 en € 150,00 uitgegeven. In dit bedrag is de aanschaf van de kostuums en eten/drinken meegerekend.

Veranderde muziekkeuze
Opmerkelijk is dat 36% van de respondenten aangeeft dat carnaval negatief veranderd is ten opzichte van jaren geleden. Met name door de veranderde muziekkeuze blijven veel mensen weg. Volgens deze respondenten wordt er (te) weinig tot geen echte carnavalsmuziek meer gedraaid, maar veelal populaire muziek die vaak veel te hard staat, zodat je elkaar niet meer fatsoenlijk kunt verstaan. Hierdoor wordt carnaval een feest voor de jongeren en niet meer voor alle generaties. Agressie door alcohol en drugs wordt ook als negatief ervaren.

Alcohol- en leeftijdcontrole
Ondanks de negatieve geluiden, zijn er ook positieve geluiden te horen op de vraag of carnaval veranderd is ten opzichte van de laatste jaren. De alcoholcontrole en leeftijdscontrole worden als positieve veranderingen aangegeven. Verder wordt er positief gereageerd op de zittingsavonden en de betrokkenheid onder de carnavalsverenigingen.

Met de tijd mee
Carnaval mag met 'zijn tijd mee gaan', vindt bijna een kwart van de respondenten. "Het wordt tijd dat het geen mannenwereld meer is", geeft een respondent aan. Bij carnavalsvereniging De Krutjesrapers wordt jaarlijks een Prins gekozen, terwijl de jeugd bij Carnavalsvereniging De Dommelsoppers wel een Prins én Prinses kiest. Op de vraag of de respondent zelf Prins (of Prinses) zou willen worden, antwoord 84% stellig met een 'nee'.

IkPas
Na de vier dagen carnaval is het een traditie om 40 dagen te vasten. Slechts 10% van de respondenten geeft aan dat zij het eens/zeer eens zijn met deze traditie, terwijl 60% van de respondenten hier niet aan meedoet. Prins Jarno neemt deze uitdaging aan, staat te lezen op de gemeentepagina. Hij doet mee met de actie IkPas: 40 dagen zonder alcohol. Deelnemers aan deze actie zetten hun alcoholgebruik in de vastentijd op pauze. Doe jij met de Prins mee?

Praat mee, denk mee
Maandelijks wordt de mening gepeild van de respondenten over lokale actualiteiten. Wil jij zelf meepraten/meedenken of jouw mening geven over locale actualiteiten, meld je dan nu aan bij TIPMooiSonenBreugel.nl. Aanmelden kan vanaf 16 jaar en is gratis en anoniem.