Afbeelding
Foto: wikimedia.org

Gaat uitbreiding Eindhoven Airport ten koste van de gezondheid

Algemeen

Regio - Dit jaar moet de vergunning van Eindhoven Airport worden herzien en er liggen al voorstellen om het aantal vluchten te verhogen tot 100.000. Samen met de onaanvaardbare stijging van de geluidshinder zal de toenemende uitstoot van al die vluchten van 'Ons mooie Brabant' niet veel overlaten.

Heeft u zich al eens afgevraagd waarom de tuinmeubels zo snel zwart worden en waarom het houden van een groentetuintje wordt afgeraden? Allemaal gevolgen van de enorme vervuiling van de lucht die ingeademd wordt.

Wat stoten vliegtuigen eigenlijk allemaal uit?
Naast het bekende broeikasgas CO2 worden fijnstof en ultrafijnstof uitgestoten en dat wordt gezien als een gevaar voor de gezondheid. Longproblemen en astma, hart- en vaatziekten en het kan eveneens een rol spelen bij ziektes als Alzheimer en Parkinson en bij de ontwikkeling van bepaalde hersengebieden van het ongeboren kind. Ook de geluidshinder kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Een toename van het aantal vluchten zal deze problemen alleen maar vergroten.

'De vervuiler betaalt' is een principe dat we allemaal kennen. Maar op de brandstof van die Boeing 747 wordt nul euro belasting betaald. De eigenaar van een Fiat Panda betaalt meer belasting op zijn 30 liter brandstof dan een Boeing 747 op 20.000 liter. Hoe zou het anders mogelijk zijn dat een retourvlucht Barcelona goedkoper is dan een treinretourtje Eindhoven-Groningen.

Het in gelijke mate belasten van het vliegverkeer zou al een stap in de goede richting zijn om het aantal vluchten te verminderen, maar een stijging van de vluchtprijzen mag niet de maatgevende prikkel zijn.

U kunt meer doen dan u wellicht denkt!
Het wordt hoog tijd dat men zich gaat realiseren wat men met de leefomgeving aan het doen is en vanuit dat besef besluiten om minder vaak te gaan vliegen, goedkoop of niet. 'Een beter milieu begint bij jezelf', gaat nog altijd op. En als deze mindset maar breed genoeg gedragen wordt, komt dat hoe dan ook altijd ten goede aan de leefbaarheid.

Laat van u horen
Momenteel loopt er een proefcasus die in april van dit jaar moet uitmonden in een advies aan de minister over de toekomst van Eindhoven Airport. Op de website van de proefcasus kunt u uw mening over de toekomst van EA kwijt. Wat wordt het: gaat men voor het gemak van een luchthaven dichtbij of wordt gekozen voor een gezonde toekomst voor onszelf en de kinderen.

Twijfel geen moment en laat weten dat uw gezondheid, nachtrust en schone lucht belangrijk zijn. Meld u aan bij BOW (Belangenbehartiging Omwonenden Welschap) via www.b-o-w.nl/194-Lidmaatschap of BVM2 (Beraad Vlieghinder Moet Minder) via www.bvm2.nl/supporter en geef uw persoonlijke mening via deze link van de proefcasus www.proefcasus-eindhovenairport.nl/praat-mee.

Afbeelding