Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Kennis, kunde, moed en techniek komen samen bij de vrijwillige brandweer

Algemeen

Son en Breugel - De vrijwillige brandweer Son en Breugel is op zoek naar versterking. Het team dat nu bestaat uit 18 brandweerlieden, waarvan twee vrouwen, is op zoek naar zes geschikte vrijwilligers om het team uit te breiden naar 24, het maximale aantal voor de kazerne in Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Professioneel en modern
"De vrijwillige brandweer Son en Breugel is anno 2019 een professionele en moderne organisatie. Een organisatie die wat opleidingsniveau, kennis en kunde gelijk staat met andere brandweercorpsen in de regio", zo vertelt Harry van Uden, operationeel manager bij Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Harry legt uit dat de vrijwillige brandweer in heel Nederland de laatste jaren als organisatie veel veranderd is. En deze veranderingen zijn niet altijd en door iedereen in het brandweercorps als positief ervaren. De basis lag veelal in het feit dat er een verandering optrad dan in het feit dat het slecht zou zijn voor het corps.

Verandering
Bij elke verandering zijn voor en tegens en soms is het voordeel van een verandering niet direct zichtbaar, maar pas op lange termijn. Dat is in het dagelijkse leven, het bedrijfsleven maar ook bij de vrijwillige brandweer van Son en Breugel het geval. "Wat blijft is altijd de persoon die de brandweerman of -vrouw is bij het uitvoeren van de taak. Een brandweerman is feitelijk pas gelukkig als hij bij zijn inzet een nuttige en waardevolle rol heeft kunnen spelen bij een noodsituatie", vult Arjen Brand, posthoofd en bevelvoerder bij de vrijwillige brandweer Son en Breugel, aan.

Grote stappen
Deze rol vereist kennis, kunde, moed maar ook zelfkennis. Als dit samenkomt met de juiste werkomstandigheden dan redt brandweer levens. De laatste jaren heeft de techniek en efficiëntie bij de vrijwillige brandweer grote stappen gemaakt. Waar eerst de bevelvoerder hoopte dat hij genoeg brandweerlieden had voor de inzet, weet hij dit nu, door de nieuwste technieken al dagen dan wel weken van tevoren. De techniek die daarvoor gebruikt wordt, is niet zichtbaar maar wel heel belangrijk. Waar vroeger een aantal wagens aanwezig waren voor de inzet in de kazerne van Son en Breugel is dat nu één tankspuitauto. Dit lijkt bij calamiteiten een verarming maar door efficiënte samenwerking met andere brandweercorpsen in de regio is de inzetbaarheid en de capaciteit juist verhoogd.

Tijd
Bij de inzet van de brandweer is behalve de hoeveelheid beschikbare brandweerlieden net als bij andere hulpdiensten tijd het belangrijkst. Door ruim, soms zelfs maanden van tevoren, te weten wat de capaciteit aan inzetbare brandweerlieden is in de regio kan er centraal keuzes gemaakt worden. Deze keuzes worden centraal gemaakt door het team van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Soms zijn deze keuzes voor een buitenstaander wat verwonderlijk, maar de keuzes worden gemaakt op basis van veiligheid en inzetbaarheid. Niet alleen voor de noodsituatie die zich op dat moment voordoet, maar ook voor situaties die zich er daarna nog voor kunnen doen. Ook hierbij speelt tijd een grote rol.

Uitruksysteem
Omdat het uitruksysteem dat de brandweer gebruikt bepaald welke post uitrukt, kan het voorkomen dat in verband met de restdekking van het achterliggende gebied een tankautospuit wordt overgeslagen. Zo kan het zijn dat een dichtbij de noodsituatie gevestigde kazerne niet uitrukt, maar een ander kazerne omdat deze wat aanrijdtijd, bemanning of logistiek op dat moment beter inzetbaar is. De keuze heeft nooit met de kennis en kunde van de aanwezige brandweerlieden in de kazerne te maken, deze is namelijk gelijk.

Beschikbaarheidsssysteem
Zowel Harry van Uden als Arjen Brand geven aan dat het beschikbaarheidssysteem waar de brandweer al enige tijd mee werkt als zeer positief wordt ervaren. Natuurlijk wil iedere brandweerman/vrouw in actie komen bij een calamiteit en als dit niet kan omdat de tankspuitauto volledig bemand is, dan is er frustratie. Maar ook een goed gevoel omdat de brandweerwagen met goed getrainde en deskundige collega's aan boord weer op tijd aanrijdt om hulp te gaan verlenen daar waar het nodig is.

Meld je aan voor de workshop
Wil je na het lezen van dit artikel je aanmelden als vrijwillige brandweerman of -vrouw? Meld je dan aan voor de workshop op 21 en 28 maart, beide avonden starten om 19.30 uur. Dat kan via: www.brandweer.nl of neem contact op met Arjen Brand 06 51589707

Afbeelding
Afbeelding