Logo mooisonenbreugel.nl
Leon van den Brand   | Fotonummer: 1a4fa0
Leon van den Brand (Foto: Ingezonden)
Muziek

Orgelconcert met poëzie

Son en Breugel - Leon van den Brand uit Ravenstein verzorgt zondag 14 april een orgelconcert om 16.00 uur in de Sint-Genovevakerk te Breugel. Bespeeld wordt dan het fraaie historische Vollebregtorgel uit 1854. Dit orgel staat bekend om zijn warme klank.

Het gevarieerde programma bevat voornamelijk bewerkingen voor orgel van werken van bekende componisten als Mozart, J.S. Bach, Haydn (delen uit 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuz), Ravel (delen uit Ma Mère l'Oye) en Franck. De orgelmuziek wordt afgewisseld met door Jessica Bartels (stadsdichteres van Eindhoven) voorgedragen eigen gedichten.

Leon van den Brand studeerde orgel op het Sweelinck conservatorium te Amsterdam en het Brabants conservatorium in Tilburg. In 1985 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus Orgel. Daarnaast studeerde hij hoofdvak piano waarvoor hij in 1986 het Staatsdiploma kreeg (Den Haag). Diverse interpretatiecursussen werden gevolgd bij onder andere Marie Claire Alain, Guy Bovet en Luigi Tagliavini.

Leon speelde succesvolle concerten op vele belangwekkende orgels in binnen- en buitenland (onder andere in Haarlem, Helmond, Amsterdam, Parijs, Antwerpen). Decennialang gaf hij piano- en orgelles. Ook als begeleider van koren, instrumentale solisten en zangers was en is Leon actief. Voor radio 4 maakte hij diverse opnamen met werken uit verschillende stijlperioden. Tevens speelde hij orgel in meerdere cd-producties; bv. het erg positief beoordeelde 'Abdij van Berne, Heeswijk', met werk van D. Buxtehude en M. Duruflé. Leon was organist van het belangrijke 17e eeuwse Severijn-orgel te Cuijk, alwaar hij de internationale concertreeks uitbouwde. Eveneens was hij van 2003 tot 2016 artistiek adviseur in de werkgroep 'Berne Abdijconcerten' in Heeswijk. Momenteel is hij hoofdorganist van het mooie 18/19e eeuwse Van Deventer/Smits-orgel van de barokke Luciakerk in het idyllische Ravenstein en is hij artistiek adviseur in de Stichting Orgelkring F.C. Smits.

Jessica Bartels (1990) is in december 2017 voor een periode van twee jaar gekozen tot stadsdichter van Eindhoven. Na die periode gaat ze boeken schrijven omdat ze zichzelf nooit iets anders ziet gaan doen. In het dagelijks leven is zij docent creatief schrijven en ervaringsdeskundig spreker/voorlichter op het gebied van autisme en depressie. Ook is zij werkzaam in het speciaal onderwijs, waar ze aangepaste schrijflessen en sociale weerbaarheidstraining geeft aan kinderen met een verstandelijke beperking.

Het concert begint om 16.00 uur. De toegang tot het concert is gratis met een vrije gift na afloop.

Emmy Grit
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>