Wijkagent Diana van Moorsel
Wijkagent Diana van Moorsel Foto: Ingezonden

Nieuwe column: De wijkagent

Algemeen

Even voorstellen

Son en Breugel - Mijn naam is Diana van Moorsel en sinds 2000 werkzaam bij de politie Oost-Brabant. Na een afgeronde HBO-opleiding Sociale Pedagogische Hulpverlening gedaan te hebben en gewerkt te hebben met diverse doelgroepen (ouderen, crisisopvang, mensen met een verstandelijke beperking en straatkinderen in Argentinië), was ik toe aan een nieuwe uitdaging: werken bij de politie.

Als student begonnen in Valkenswaard, vervolgens gewerkt in Helmond en Eindhoven. Ik heb veel straatwerk gedaan, maar ook recherchewerk, voetbal en evenementen, horeca en het bedrijfsbureau. Daarnaast hield ik mij bezig met coachen van nieuwe studenten en ondersteunde ik de collega's met het team Collegiale opvang. Sinds januari 2017 ben ik werkzaam binnen het district Helmond basisteam Dommelstroom in het wijkteam Son & Breugel en Nuenen als Operationeel Expert Gebied gebonden Politiezorg, met het werkterrein wijkagent, voor het gebied Son & Breugel.

Wat houdt mijn functie in?
De Operationeel Expert GGP draagt bij aan de handhaving van de openbare orde en aan veiligheid en leefbaarheid in de samenleving door de uitvoering van operationele politietaken en de inzet ervan bij de aanpak van veiligheidsproblematiek te analyseren, over verbeteringen te adviseren, verbeteringen te initiëren en vastgestelde verbeteringen te implementeren, resultaten te evalueren en over bijsturing te adviseren. Ofwel wat doen we: voor veiligheid zorgen (voor iedereen in Nederland), criminaliteit voorkomen en bestrijden, de openbare orde bewaken, strafbare feiten opsporen, hulpverlenen bij nood en uitvoeren van politietaken voor justitie.

Ik kan en doe het werk zeker niet alleen, wij doen dit met een heel team. Het wijkteam Son & Breugel en Nuenen bestaat uit 4 Operationeel experts GGP, 4 wijkagenten en 12 hoofdagenten/brigadiers. Iedere collega heeft 1 of meerdere neventaken zoals: jeugd, drugs, ME, spotter, biker, horeca, social media, vermissing personen, familieagent etc. Ikzelf heb als neventaak Hulpofficier van Justitie.

Wij werken wijkgericht. Ons werk wordt onderbroken door spoed- en nu meldingen. Het wijkgericht werken wordt versterkt door het werken met wijkscans op wijkteam- en basisteamniveau. Wij pakken zowel lokale, als gebiedsoverstijgende (ondermijnings) problematieken aan welke inbreuk maken op de objectieve en subjectieve veiligheid binnen de wijk. Je moet dan denken aan o.a. de volgende thema's: woninginbraken, Hic feiten (berovingen, overvallen), geweld, drugs, jeugd, verkeer, horeca/bedrijven en cybercrime.

Naast het team hebben we zeker ook andere partners nodig. De belangrijkste bent u als burger. Daarnaast werken we samen met de gemeente, het Openbare Ministerie, het CMD, de jongerenwerker, het veiligheidshuis, ondernemers Ekkersrijt, winkeliers, etc.

Wat in ieder geval belangrijk is: Buiten wordt er beter van!

Wij zijn een bevlogen basisteam dat in samenwerking de juiste keuze maakt, waardoor de veiligheid wordt vergroot en dat steeds adequaat en innovatief reageert op de snel veranderende samenleving.

Heeft u ons nodig? Bel voor spoed 112, anders 0900-8844.

Wijkagent Diana van Moorsel