Afbeelding
Foto: Pixabay.com

'Wij doen het groen' nu ook voor de basisscholen

Algemeen

Son en Breugel - Er wordt steeds meer gesproken over klimaat en milieu. Of het nu thuis is of in de politiek. De Gemeente Son en Breugel is daarom het project 'Wij doen het groen' opgestart. Hoe kunnen de inwoners het beste hun huis isoleren, of is het interessant om zonnepanelen op je dak te leggen, dat zijn vragen die steeds meer aandacht krijgen.

SonenBreugelVerbindt heeft het verzoek gekregen van de inwoners om eens mee te denken hoe ze mee kunnen denken om duurzaamheid een plaats te geven in de maatschappij. In het verleden heeft SonenBreugelVerbindt woningbouwvereniging 'thuis al geholpen om inwoners in de wijk de Vloed uit te leggen dat zonnepanelen veel voordelen hebben. Veel huurders hebben toen ook besloten mee te gaan doen!

Maar nu heeft SonenBreugelVerbindt het plan opgepakt om ook de kinderen van de basisschool bij duurzaamheid te betrekken. Het proberen de kinderen bewust te maken van het belang van duurzaam gedrag. Als zij die kennis nu meekrijgen, kunnen zij er in de toekomst alleen maar voordeel van hebben.

SonenBreugelVerbindt is met dit plan naar de basisscholen gegaan met als resultaat dat De Regenboog en De Harlekijn enthousiast gaan meedoen. Samen met een grote groep vrijwilligers zijn plannen en draaiboeken ontwikkeld voor de onder-, midden- en bovenbouw.

Met de onderbouw gaan ze afval scheiden. Ze lopen letterlijk door een plastic soep heen. Welk stukje afval moet in welke afvalbak of welke zak? Wat zit er in het broodtrommeltje voor afval? En dat alles in een spelvorm. Er wordt ook een liedje gezongen en men gaat knutselen met afval.

En met de middenbouw gaan ze een krant maken over duurzaamheid. Het is SonenBreugelVerbindt gelukt om veel bereidwillige sprekers te vinden. Er zijn sprekers van het Waterschap de Dommel, van de Gemeente Son en Breugel, van Philips en van de Kringloopwinkel. De kinderen kunnen hen hun vragen stellen om de krantenpagina over duurzaamheid te gaan vullen. DeMooiSonenBreugelKrant is aanwezig om de kinderen te vertellen hoe je een krant maakt en wat daarbij van belang is, zoals de lay-out, foto, tekst en indeling, logo en het drukken natuurlijk. Deze krantenpagina's zullen opgehangen worden in het Vestzak zodat iedereen ervan kan genieten. Maar DeMooiSonenBreugelKrant gaat nog verder door deze door de kinderen gemaakte pagina's af te drukken in de eerstvolgende editie van dit weekblad. Op een andere school gaat men een insectenhotel maken, ook komt er een imker langs.

De bovenbouw gaat naar het Vestzaktheater waar een presentatie van Wecycle plaatsvindt en daarna veel activiteiten en workshops worden gehouden. Er zal een Energiebus zijn met zonnepanelen en een windmolen, er wordt een quiz gehouden, er zijn workshops met Curiosity world en er zullen spelletjes zijn, allemaal in het teken van duurzaamheid.

Vrijdag 10 mei start om 09.00 uur met een toespraak van wethouder Jan Boersma in het Vestzaktheater. Misschien is de nieuwe wethouder van duurzaamheid, Paul van Liempd daar ook al bij. De Jeugdgemeenteraad is er ook bij aanwezig. Via de digi-borden kunnen alle klassen meegenieten. Na zijn toespraak starten op alle scholen en in het Vestzaktheater de activiteiten.

Rond 12.30 uur komt er weer een einde aan. Hopelijk hebben dan ongeveer 500 leerlingen wat geleerd over duurzaamheid. En dat kan alleen maar als er veel handjes zijn. Daarom is SonenBreugelVerbindt blij dat het Summa College 18 studenten gevraagd heeft om naar Son en Breugel te komen om de organisatie te ondersteunen.

Afbeelding