Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 034478
Foto: Wil Feijen

Duurzaamheidspagina's van scholen in de krant

Son en Breugel - Klimaat en milieu zijn belangrijke onderwerpen, zowel in de politiek als bij de mensen thuis. Er moeten plannen en maatregelen komen om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst de aarde leefbaar blijft, voor mens en dier.

Redacteur: Adrie Neervoort

Toekomst
De toekomst van de kinderen, kleinkinderen en verdere generaties gaat de gevolgen ondervinden als er niets veranderd met betrekking tot duurzaamheid. De gemeente Son en Breugel is voorloper als het gaat om duurzaamheid en heeft het project 'Wij doen het groen' opgestart. Een project waarmee inwoners geïnformeerd worden over hoe zij het beste hun huis kunnen isoleren. En of het interessant is om zonnepanelen op het dak te leggen. Verder wordt gekeken of er andere maatregelen genomen kunnen worden die bijdragen aan een duurzame gemeente en wereld.

Project
De gemeente betrekt de jonge generatie bij dit project, samen met stichting SonenBreugelVerbindt. SonenBreugelVerbindt heeft, samen met een grote groep vrijwilligers, plannen en draaiboeken ontwikkeld voor de leerlingen van de basisschool. De stichting heeft contact gezocht met het Summa College en heeft een aantal studenten gevraagd om de organisatie te ondersteunen.

Educatief
Bij het project 'Wij doen het groen' kregen de leerlingen op een educatieve wijze inzicht wat zij kunnen doen aan duurzaamheid. Vrijdag 10 mei namen de leerlingen van basisschool De Ruimte, De Regenboog en De Harlekijn als eerste deel aan dit project. Om klokslag 9.00 uur startte de dag met een toespraak van wethouder Jan Boersma in het Vestzaktheater. Een aantal leden van de Jeugdgemeenteraad was ook hierbij aanwezig. De groepen die op hun school bleven, konden het openingswoord via de digiborden bekijken. Na de toespraak konden alle activiteiten op de scholen en in het Vestzaktheater starten.

Apart programma
Voor de onder-, midden- en bovenbouw was er een apart programma gemaakt. Iedere groep werkte op zijn eigen niveau aan een project dat duurzaamheid op een leuke manier onder de aandacht bracht. Het is SonenBreugelVerbindt gelukt om veel bereidwillige sprekers te vinden om op de scholen uitleg te geven over het onderwerp duurzaamheid. Er waren sprekers van het Waterschap de Dommel, de Gemeente Son en Breugel, van Philips en van de Kringloopwinkel. De kinderen konden hun vragen stellen en deze informatie kon worden gebruikt om de krantenpagina over duurzaamheid te vullen.

De krant
Voordat de gastsprekers hun verhaal konden vertellen, gaven de twee redacteuren van DeMooiSonenBreugelKrant aan de middenbouw uitleg hoe een pagina tot stand komt en gevuld wordt. De redacteuren vertelden de leerlingen waar zij op moesten letten. Nieuws kan namelijk door tekst, foto's, tekeningen en/of grafieken gepubliceerd worden. De lay-out, de indeling en de volgorde werd besproken. Iedere groep maakte vervolgens een mooie pagina over duurzaamheid. Op de volgende pagina's kun je het resultaat lezen en bekijken. De krantenpagina's zijn opgehangen in het Vestzaktheater zodat iedereen deze kan komen bekijken.

Rond 12.30 uur kwam een einde aan deze ochtend. Ongeveer 500 leerlingen hebben deze lesochtend iets geleerd over duurzaamheid.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>