Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 01bafb
Foto: Annie Maessen
Foto's Algemeen / Son & Breugel

Slapen in een kartonnen doos tijdens Nacht Zonder Dak

Son en Breugel - Zeventwintig kinderen van de Heilige Oda Parochie Son en Breugel en Sint-Oedenrode hebben zich voorbereid voor de 'Nacht Zonder Dak' en gingen op 31 mei in de schitterend gelegen tuin achter de pastorie van de Sint Genovevakerk in Breugel een 'krottendorp' bouwen.

Redacteur: Leo Hokke
Fotograaf: Annie Maessen

Kartonnen doos
Dit dorp, opgebouwd uit kartonnen dozen, doet in de nacht van vrijdag op zaterdag dienst als overnachtingsplek voor deze groep jongeren. Op deze manier kunnen zij zich beter voorstellen hoe goed zij het hebben ver weg van oorlog en armoede, dat helaas veel kinderen elders in de wereld anders moeten ervaren. Die kinderen slapen elke nacht in kartonnen dozen, zonder ervoor gekozen te hebben en zonder een alternatief te hebben. Ook niet als het slecht weer is!

Uniek evenement
Het is een uniek evenement waarbij bewustwording, samen plezier maken én iets doen voor anderen hand in hand gaan. 'Nacht Zonder Dak' jongeren zijn een voorbeeld voor de opkomende generatie. Het geheel is een initiatief van Tear, The Evangelical Alliance Relief. Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Zij bieden wereldwijd hulp via lokale organisaties en kerken. "Recht doen is voor ons een opdracht van God. Wij helpen waar we kunnen en moedigen mensen aan om de wereld mooier te maken," aldus een van de vrijwilligers van Tear.

Initiatief
Tear helpt kerken om samen met hun dorp of wijk initiatieven te ontplooien tegen armoede en hulp te verlenen bij rampen en conflicten. Zij doen dit via hun partnerorganisaties, die met hun deskundigheid deze kerken toerusten, adviseren en ondersteunen. Tear richt zich op de allerarmsten, zonder onderscheid te maken naar etnische afkomst, religie, geslacht of politieke overtuiging.

Saamhorigheid
Bijgestaan door ouders en leidsters wordt er gesjouwd met de kartonnen dozen en platen en een mooi plekje in de tuin ingenomen. De saamhorigheid bij dit hele project is voelbaar. Tijdens het bouwen wordt gelachen en pret gemaakt tussen de hoge bomen, rond een vervallen kas, achter de stokbonen, onder de kersenboom. Alles onder het toeziend oog van Wilchard Cooijmans en Manon van den Broek, organisatoren van het project.

Straatjongeren in Bolivia
Tussen 21.00 en 22.00 uur komen ouders, familie, vrienden en sponsors een kijkje nemen bij de 'slaapplaats' van de kinderen. Kinderen hebben zich voor dit project laten sponsoren om met de opbrengst één van de projecten van Tear te ondersteunen. Dit jaar is er gekozen voor het project voor straatjongeren in Bolivia.

Sponsoring
Bedrijven uit de omgeving hebben hun steentje bijgedragen door kartonnen dozen voor de krotjes te leveren. Bakkerij Bekkers, Smaakhelden en Albert Heijn sponsoren een simpele maaltijd, zodat alle opgehaalde gelden naar het goede doel kunnen gaan.

Recordbedrag
Tijdens deze zwoele avond stijgt de spanning en wordt het totaal behaalde bedrag door sponsoring van de kinderen bekendgemaakt. Het overtreft ieders verwachting als het bedrag van 2094 euro wordt genoemd. Wat een enorme prestatie van de kinderen en wat een pracht recordbedrag.

Gezamenlijke viering
Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend kijkt eenieder moe maar dankbaar terug op dit prachtige project. Na het opruimen van het terrein wordt er afgesloten met een gezamenlijke viering achter in de pastorietuin. Een bijzondere ervaring rijker gaat ieder daarna weer zijns weegs.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>