Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Wij zijn bevrijd! Lang leve onze vrijheid!

Algemeen Remember September 2019

Zaterdagochtend 14 september wakker worden met het gevoel van bevrijding. Dat gevoel hebben de bezoekers vrijdag 13 september meegekregen op het Kerkplein bij het bevrijdingsconcert.

Redacteur: Leo Hokke
Fotograaf: Wil Feijen

Dit gevoel blijft de hele dag. Hoe anders is Son en Breugel na zo'n dag als vrijdag 13 september? Zaterdag 14 september is er wederom een vol programma. Op het Raadhuisplein staat de Koninklijke Landmacht, vertegenwoordigd door de Lichte Brigade Oirschot, die deel uit maakt van de Nederlandse Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Bij een bezoek aan het opgestelde materieel en de uiterst vriendelijke en bekwame militairen krijgt het publiek een chocoladereep aan gereikt met opdruk 'Vrij' en de opdruk in oranje letters '75 jaar bevrijding'. Tevens ontvangen zij een plastic 'veldflesje' in camouflage kleuren en bekijken ze de opgestelde voertuigen en verdedigingswapens.

Inmiddels stroomt het publiek in het begin van de middag toe in de straten waar de militaire voertuigen van Operation Market Garden doorkomt. Het publiek zoekt een plaats achter de rood witte afzetlinten en daar waar nodig achter de geplaatste dranghekken. De organisatie heeft overal aan gedacht. Veiligheid voor alles! Her en der staan EHBO-posten langs het afgezette traject. Veel mensen zijn lopend of per fiets gekomen. De door de zon overgoten dag zorgt voor een echt oranje vrijheidsgevoel.

De colonne met militaire voertuigen is vanuit Leopoldsburg onderweg richting Son en Breugel. "Iets vertraagd. Nog ongeveer tien minuten", schalt het uit de boxen die langs de route hangen. Het publiek langs de route ontvangt van lieftallige dames de Nederlandse driekleur aan een stokje. Zowel kinderen als volwassenen wapperen uitbundig met een door hen verkregen exemplaar.

Het wachten wordt beloond. Politie op motoren met zwaailicht doemen in de verte op. Gestaag rollen de voertuigen over de brug richting het centrum van Son en Breugel. Tanks, vrachtwagens, motoren, jeeps, takelwagens en allerlei andere voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog passeren onder luid applaus het publiek die zich rijen dik heeft opgesteld langs de route. Het is een zeer indrukwekkend gezicht dat honderden voertuigen door het centrum voorbijtrekken richting Sint-Oedenrode. Veel inwoners aan de route hebben de Nederlandse vlag opgehangen of een spandoek refererend aan de bevrijdingsintocht van september 1944.

Mede door het grote materieel dat zich in de stoet bevond, was het een hele stuurmanskunst om de juiste onderlinge afstand tussen de voertuigen te bewaren; een enkele keer stopt de colonne waardoor het publiek kon profiteren om een close up foto te maken van het voertuig en bemanning. De lucht van kerosine herinnert sommige ouderen aan de oorlogsjaren. Door het stapvoets rijden is het voor iedereen mogelijk de voertuigen goed waar te nemen en de personen op en in de voertuigen toe te juichen alsof het onze bevrijders waren. Het 'V-teken' wordt door velen gemaakt.

Klik hier voor het bekijken van alle foto's die tijdens deze dag zijn gemaakt.