Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto's

Theaterkoor Sincère viert jubileum met twee uitverkochte concerten

Algemeen Muziek

Son en Breugel - In 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan, werd Richard Nixon de Amerikaanse president, werd Woodstock gehouden, won Nederland het Eurovisie Songfestival, zagen Ernie en Bert het levenslicht op tv en werd jongerenkoor Sincère opgericht. Door de jaren heen is het jongerenkoor getransformeerd naar Theaterkoor Sincère. Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober gaven zij hun jubileumconcert in het Vestzaktheater.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Tijdens de twee uitverkochte jubileumconcerten nam presentator Hans van Hattum het publiek mee terug in de geschiedenis vanaf 1969 tot het heden. Er werd stilgestaan bij belangrijke gebeurtenissen zoals Woodstock, het gevangenschap van Nelson Mandela en de Berlijnse muur. Sincère zong twintig liedjes die perfect aansloten op de gebeurtenissen uit de geschiedenis.

Ingetogen en uitbundig
Angelo Smulders leidde het theaterkoor gedurende de twee dagen naar mooie muzikale hoogtepunten, begeleid door het vierkoppige orkest. Soms werd ingetogen gezongen, waarbij je een speld kon horen vallen, dan weer uitbundig. Het enthousiasme waarmee het koor zong, werkte aanstekelijk op het publiek dat regelmatig meezong en meeklapte. Het koor wisselde bij ieder lied van positie en ook het kleuraccent bij de kleding wisselde. Was het voor de pauze nog een blauw accent, na de pauze was geel de kleur.

Divers programma
De zang werd vaak muzikaal ondersteund door het orkest, terwijl na de pauze enkele a-capella liederen op het programma stonden. Behalve dat het koor gezamenlijk zong, waren er ook solostukken te horen. Ieder optreden werd gewaardeerd met een royaal applaus. Op het scherm achter het koor was bewegend beeldmateriaal te zien, dat de gezongen liedjes kracht bij zette. Tijdens het laatste nummer waren er zelfs oude foto's van optredens van het koor uit voorgaande jaren te zien.

Oud-leden
Die foto's waren een herkenning voor de oud-leden van Sincère die in de zaal zaten die net als de overige aanwezigen enorm genoten van dit jubileumconcert. In de zaal zat ook Aris Weel (68 jaar). Aris is één van de medeoprichters van het jongerenkoor. "In de beginjaren was er geen theaterwerk. Wij traden alleen maar op in de kerk en in het bejaardencentrum", vertelt Aris na het optreden. "Ik zong bij het jongerenkoor, later ben ik solo gaan zingen. En zo heb ik als Ben Cramer met het liedje 'De Clown' bij Henny Huisman in de Soundmixshow opgetreden. Dat was een geweldige ervaring."

Staande ovatie
Na het laatste lied 'Ze zullen weten' ontving het koor een staande ovatie van het enthousiaste publiek. Het koor gaf hierna nog een toegift waarbij het publiek meezong, meeklapte en zelfs mee swingde. Vijftig jaar Sincère werd verpakt in een tweeëneenhalf uur durend optreden, waarbij de koorleden continu op het podium stonden en met volle passie de liedjes zongen.

 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Presentator Hans van Hattum
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Dirigent Angelo Smulders