Jolanda Blanken (l) en Annelies de Kok (r)
Jolanda Blanken (l) en Annelies de Kok (r) Foto: Wil Feijen

Vier Kerstmis samen en schuif aan bij een KerstTafel

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Ken je het idee van de KerstTafel? Misschien ben je met kerst alleen en vind je het leuk dat samen te vieren. Dan is deze tafel misschien iets voor jou! Als gast of gastheer of –vrouw.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

"Ik liep al een tijdje met het idee rond om met kerst iets te doen voor alleenstaande mensen", vertelt Annelies. "Voor mijn werk ben ik ook bezig met het thema eenzaamheid, en eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn dat mensen zich zo voelen. Juist de kerstdagen kunnen eenzaam zijn. Vorig jaar las ik een krantenbericht van iemand uit Vught, die met Kerstmis een eettafel had georganiseerd" Annelies is daar naar toe gegaan en heeft met deze mensen gesproken. Zo is het idee van een eettafel tijdens de kerstdagen ontstaan. Door mond-tot-mond reclame hadden zich al vrij snel vijf gastvrouwen aangemeld, waaronder ook Jolanda Blanken. In totaal zijn dertien gasten vorig jaar aangeschoven bij de eettafel.

Warm gevoel
"Ik was vorig jaar één van de gastvrouwen", blikt Jolanda terug. "Ik vond het zo'n leuk idee. Mijn familie woont op afstand en ik zou de feestdagen alleen zijn. Ik heb eerst rondgekeken in mijn eigen netwerk en heb verschillende mensen uitgenodigd die het leuk zouden vinden om dit met iemand anders te vieren zodat zij niet alleen zouden zijn." Jolanda vindt het leuk om haar huis te versieren in deze periode. Op deze manier kan ze het delen met anderen. "Je krijgt er een warm gevoel van dat je tijdens de feestdagen samen kunt zijn."

Kennismaken
"Dit jaar noemen we het 'De KerstTafel'. Om meer aandacht hieraan te geven hebben we flyers gemaakt die we op verschillende plekken in Son en Breugel hebben neergelegd", vertelt een enthousiaste Annelies. "We benaderen zelf dorpsgenoten die gebruik willen maken van de KerstTafel, maar ook de mensen die vorig jaar een tafel hebben verzorgd en zijn aangeschoven." De gastheer of -vrouw bepaalt zelf wanneer ze de tafel organiseert. Dit kan voor een lunch zijn of een diner. Als het maar tijdens de kerstdagen is. Annelies: "Nadat de gasten zich hebben aangemeld, maken zij van tevoren kennis met de gastheer of -vrouw. In dat gesprek komt vaak ook het vervoer ter sprake. We kijken dan meteen hoe we dat kunnen oplossen."

Kleinschalig
Het streven van Annelies is om dit jaar alleenstaande mensen die graag met anderen kerst vieren, een echt kerstgevoel te geven. Annelies: "Vaak is het zo dat zij wel activiteiten op andere dagen hebben, maar juist met de kerstdagen alleen zijn. Wij willen deze mensen op een simpele manier bij elkaar brengen, heel kleinschalig." Het mes snijdt aan twee kanten. De gastheer of -vrouw vindt het leuk om het kerstgevoel met de gasten te delen. De gasten vinden het fijn om een gezellige kerst in een huiselijke sfeer te vieren. Trots vertelt Annelies dat er al vijf tafels gevuld zijn, aan de zesde en zevende tafel is nog plek.

Aanmelden
Vind je het een leuk idee om gastvrouw of -heer te zijn voor deze mensen? Of ken je mensen uit je omgeving die graag zouden willen aanschuiven aan een KerstTafel? Neem contact op met Annelies via 06-12296611 of kersttafel@gmail.com.