Pierre van Tinteren een van de initiatiefnemers van het IJsfeest
Pierre van Tinteren een van de initiatiefnemers van het IJsfeest Foto: Wil Feijen

Een terugblik met Pierre van Tinteren

Algemeen IJsfeest

Son en Breugel - Pierre van Tinteren behoort tot één van de initiatiefnemers van het IJsfeest dat in 2010 voor de eerste keer georganiseerd werd. Samen met Paul van der Vleuten, Jan Basten, Hendrik-Jan Guitink, Syreeta van der Vleuten, Sanne Broks, Rinus Donkers en Ronald Dinkelberg legde hij tien jaar geleden de basis voor het koudste evenement in Son en Breugel.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"Het idee om een ijsbaan in Son en Breugel te realiseren, kwam van Paul af", blikt Pierre terug. "Paul benaderde een aantal mensen en deze groep deed vervolgens een beroep op hun eigen netwerk om anderen bij het IJsfeest te betrekken. Daar hoorde ik ook bij. Zo zijn de stichting en het bestuur gevormd." De taken werden onderling verdeeld. Pierre werd voorzitter van het bestuur en nam de marketing en pr op zich. "Ieder bestuurslid werkte vervolgens samen met een aantal enthousiaste vrijwilligers in een eigen commissie, waar ieder lid zijn eigen verantwoordelijkheden had."

Uitdaging
Voor het nieuwe bestuur lag er een grote uitdaging. Paul: "We waren niet de eersten die dit idee lanceerden. We hoorden in het begin vaak genoeg dat het ons niet zou lukken. Toch waren wij ervan overtuigd dat we het wel voor elkaar zouden krijgen." Vanaf februari 2010 was het bestuur bezig met de voorbereidingen. "Zo'n groot evenement kost veel geld. We hadden een budget van honderdduizend euro. Hiervoor hebben we veel sponsors benaderd." Behalve het regelen van sponsors, ging het bestuur op zoek naar vrijwilligers, onder wie ijsmeesters.

Eerste jaar
De eerste editie is voor Pierre nog steeds de mooiste van allemaal. "Het was ontzettend koud en twee weken lang lag er sneeuw. Het perfecte plaatje met echte winterse omstandigheden. En we hoorden veel positieve en enthousiaste reacties over het IJsfeest." Na vier jaar besloot Pierre om te stoppen. "Ik kon het niet meer combineren met mijn bedrijf. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, en als ik iets doe, doe ik het goed." Het jaar nadat Pierre gestopt is, stopten de andere bestuursleden ook. Maar dat was van korte duur. "We werden gevraagd om tijdens de zesde editie nog een jaar de kar te trekken. Het nieuwe bestuur had nog niet alles op de rit en wij hebben hen ondersteund met onze kennis."

Warme herinneringen
Aan het IJsfeest heeft Pierre warme herinneringen overgehouden: "Het 'Rinus Donkers-rondje' komt direct bij mij naar boven als ik aan het IJsfeest terugdenk. Twee jaar lang wilde het bestuur een 'rondje om de kiosk' maken. Rinus reageerde vaak kritisch en als hij het niet zag zitten, dan gaf hij zijn commentaar hierop. Later bleek dat dit niet onterecht was. Ons idee was geen succes; het ijs smolt weg in de bocht. Rinus had het toch goed ingeschat."

Vergunningen
Behalve de 'warme' herinneringen staat er ook nog iets 'kouds' in het geheugen gegrift van Pierre. Ieder jaar moest de vergunning aangevraagd worden en steeds werd hierop bezwaar ingediend. Pierre: "Dat is jammer. Als vrijwilligers wilden we een mooi evenement voor jong en oud op de kaart zetten in Son en Breugel en het is niet fijn als je telkens met zo'n tegenslag te maken krijgt." Pierre kijkt ondanks deze negatieve ervaring vooral met trots terug op het IJsfeest. Een succesvol evenement, dat dit jaar voor de tiende keer gehouden wordt.