Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Lachen, Zingen, Dansen en Genieten tijdens zittingsavonden

Algemeen carnaval

Son en Breugel - 

Vijfmaal traden de tonpraters Jan van Eck, Maikel van den Berg, Jos van den Oever, het duo Menno van Hoek en Toon Meulendijks en het duo Robert Keepers en Giel van Erp op tijdens de zittingsavonden en de seniorenmiddag van carnavalsvereniging De Krutjesrapers. Voor de veertigste keer stonden De Krutjesgatse zittingsavonden op het programma van deze vereniging. De feesttent was zaterdag 15 februari, net als de andere drie avonden en de seniorenmiddag, tot de laatste plek gevuld.

Redacteur: Emmy Grit
 Fotograaf: Wil Feijen


De zittingsavondcommissie had opnieuw een mooi, afwisselend programma in elkaar gezet, waar tonpraten, zang en dans elkaar in een razendsnel tempo afwisselden. De Bloaskaken brachten, voordat de intrade begon, de stemming erin door een aantal nummers te spelen. Voor de intrade was dit jaar gekozen voor een schoolreisje naar de maan met 'meester' Prins Bas en een aantal leerlingen van groep 5 van De Bloktempel. Op de grote schermen in de zaal was het schoolreisje te volgen. Nadat de Krutjesgatse vlag op de maan was geplaatst, betrad Prins Bas samen met Adjudant Enrico het podium onder begeleiding van enkele leraren en leerlingen van De Bloktempel, leden van handbalvereniging Apollo & Friends, Jeugdprins Stan Keijzers en Jeugdprinses Sanne Schoonen, adjudant Cody Jay Lammers en de dansgarde van de Prins.

Legendarische woorden
Voorzitter van de carnavalsvereniging Jasper van Zuuren opende de avond met de legendarische woorden 'Krutjesgat zoals het lacht, zingt en danst... en stil is op het juiste moment'. Niets was gelogen aan deze slogan; het publiek lachte om de acts, zong mee met de artiesten en danste op de muziek, zelfs op de banken en tafels. Maar het was ook soms stil, muisstil zelfs. En dat in een carnavalstent met ruim zevenhonderd enthousiaste mensen.

Bloemetje
Voordat de dansgarde van de Prins mocht optreden, werd trompettiste Karin Janssen van De Bloaskaken in de bloemetjes gezet door Jasper, omdat ze na 34 jaar gaat stoppen. Hierna namen de presentatoren Remco Heeren en Mariëlle Keijzers de microfoon over. Zij kondigden de hele avond op professionele wijze de acts aan. Regelmatig werden ze onderbroken door Menno van Hoek en Toon Meulendijks die in de huid waren gekropen van Statler en Waldorf uit de Muppetshow. Met een komische noot lieten deze heren zien dat zij, ondanks hun hoge leeftijd, nog rap van tong waren en de lachers op hun hand kregen. Misschien lachten ze zelf nog wel het hardst om hun eigen grappen.

Voor het eerst
Inmiddels stond de dansgarde van de Prins te trappelen van ongeduld. Dit jaar traden zij voor het eerst op in deze samenstelling. De jonge leden lieten zien waar zij de afgelopen periode hard voor hadden getraind. Na het eerste dansoptreden was het de beurt aan Jan van Eck die als datingdeskundige Janus op het podium stond. Janus vertelde in geuren en kleuren over zijn verschillende dates die hij de afgelopen tijd had gehad. Maar hij moest wel toegeven dat hij de ware nog niet was tegengekomen.

Afwisseling
Showgroep Devotion van showdansvereniging Avanti betrad na dit optreden het podium. De groep liet een spetterende dans zien met een diversiteit aan bewegingen. Met Aris Weel werd het een stuk rustiger op het podium. Met zijn akoestische gitaar begeleidde hij zichzelf en zong op zijn eigen karakteristieke wijze 'Rollercoaster' van Danny Vera. Op verzoek van Aris liet een groot gedeelte van het publiek het lichtje van hun telefoon schijnen en ontstaken De Bloaskaken sterretjes. Een prachtig gezicht! Het enthousiaste publiek genoot van zijn optreden en zong volop mee.

Zelfspot
Hierna was het de beurt aan 'gouwe ouwe' Maikel van den Berg. Als enige tonprater stond hij niet in de ton. Als Drieske de Paralympiër betrad hij het podium in een rolstoel. Met de juiste woordkeuze, zelfspot en de juiste timing wist Maikel het publiek vanaf 'de officiële openingsceremonie tot en met het Wilhelmus' te boeien. Als paralympiër heeft Drieske vele sporten gedaan om te ontdekken waar hij het beste in was, van hordelopen tot schoonspringen en van 'tennistafelen' tot zwemmen. Bij iedere sport stond een handicap centraal, wat grote hilariteit veroorzaakte bij het publiek. Een minutenlange staande ovatie nam hij in ontvangst na zijn top(sport)prestatie, die hij uit zijn hoofd opvoerde.

Ingetogen
Het publiek kon na dit spetterend optreden genieten van het ingetogen optreden van Eva Wiselius. Met haar prachtige stem vertolkte zij het lied 'It's All So Quiet' van Björk, waarbij zij werd begeleid door de muzikanten van De Bloaskaken.

Klaagmuur
Flierefluiter Jos van den Oever stond als volgende act op het programma. De Flierefluiter klaagde steen en been over zijn vrouw en over zijn relatie. Om nog iets te maken van hun relatie zijn ze samen in relatietherapie geweest, maar of dit echt zin heeft gehad, werd niet duidelijk. Ondanks het geklaag gaf de tonprater nog wel een boodschap mee aan het publiek: 'doe eens wat liever tegen elkaar, doe het vandaag, want morgen wordt 't waarschijnlijk niet'.

Uitreiking vrijwilligerspenning
Vervolgens werd de zittingsavond onderbroken door burgemeester Hans Gaillard. Hij had voor vrijwilliger Flip Spooren een mooie verrassing in petto. Flip werd onderscheiden met de vrijwilligerspenning van de gemeente Son en Breugel. Elders in deze krant staat het verhaal over de uitreiking van deze onderscheiding.

Nederlands- en Engelstalig
Zanggroep Collabor8 stond deze avond als enige diverse keren op het podium. De achtkoppige zanggroep zong zowel Nederlands- als Engelstalige liedjes, waarbij zij telkens muzikaal werden begeleid door De Bloaskaken. De Abba-medley viel goed in de smaak bij het uitzinnige publiek. Uit volle borst werd meegezongen met de welbekende liedjes en werd er door sommigen op de banken en tafels gedanst.

Vaste gast
Al jaren is het Dreamteam van dansvereniging Avanti vaste gast tijdens de zittingsavonden. Dit jaar lieten zij opnieuw een spetterend optreden zien waar het enthousiasme vanaf spatte. De spot werd na dit optreden voor de laatste keer gericht op de muppets Statler en Waldorf, zodat het podium gereedgemaakt kon worden voor 'De Buikspreker', alias Robert Keepers. Robert had een buikspreekact ingestudeerd met een 'levende pop' die vertolkt werd door Giel van Erp. Giel nam op zijn eigen humoristische wijze de touwtjes in handen: ingestudeerde teksten werden afgewisseld met geïmproviseerde stukjes.

Felgekleurd
Na dit optreden werd het podium snel klaargemaakt voor de zes muzikanten van Lucky Flops. In felgekleurde kostuums vermaakten de vijf blazers en de drummer het publiek met de muziekkeuze vanaf de eerste tot en met de laatst noot. Ook de choreografie en de belichting zaten perfect in elkaar. Het publiek was laaiend enthousiast en dat staken zij niet onder stoelen of banken.

Blacklight
De dansers van DéDé Dance hebben deze avond lang moeten wachten op hun optreden. Na het optreden van Lucky Flops werden zij eindelijk aangekondigd. Deze dames lieten een indrukwekkende dans zien, die compleet werd gemaakt door de mooie schmink die op hun gezicht en armen zat en die duidelijk zichtbaar werd bij het gebruik van blacklight.

Prinsenritme
Traditiegetrouw is het laatste optreden van de avond het 'Prinsenritme', een optreden door alle oud-prinsen. 'Vrienden van Amstel Live' diende dit jaar als voorbeeld. Met 'Vrienden van Prinsen Live' kropen de oud-prinsen in de huid van verschillende Nederlandstalige zangers en zongen live het lied dat bij de artiest hoorde. Van André Hazes tot Ciske de Rat, van Lee Towers tot Guus Meeuwis, ze zongen allemaal op hun eigen manier. De een zong iets minder zuiver dan de ander, maar dat mocht de pret niet drukken. Een aantal oud-prinsen kroop niet in de huid van een artiest, maar liet zien dat zij waardige muzikanten zijn en begeleidden hun collega's op muziekinstrumenten. Het publiek ging totaal los tijdens het optreden en maakte er een compleet feest van.

Dankjewel
Aan iedere gezellige avond komt een eind. Nadat de presentatoren Remco en Mariëlle alle dansers, zangers, tonpraters, en iedereen die tijdens de zittingsavond een steentje had bijgedragen aan dit succes, op het podium hadden gevraagd voor de 'Grand Finale', liep de avond ten einde. Prins Bas maakte van de gelegenheid gebruik om nog een aantal onderscheidingen uit te reiken.

Groot feest
De krutjesrapers en krutjesraperinnekes hebben vier avonden en een middag gehad waar ze volop hebben gelachen, hebben meegezongen met de artiesten en hebben gedanst op de muziek, maar ook stil waren tijdens de verschillende buuts. Kortom, het was wederom een geslaagd feest in de carnavalstent op het Kerkplein.

MooiSonenBreugel wenst u een hele fijne, mooie, plezierige en te gekke carnaval toe. Maak er een mooi fisje van!

Bekijk hier alle foto's van de zittingsavond van 15 februari.