Marianne van der Putte
Marianne van der Putte Foto: Wil Feijen

Vrouwenvereniging Scala viert tienjarig bestaan

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De geboren en getogen Son en Breugelse Marianne van der Putte-Verhoeven heeft zich zestien jaar geleden aangesloten bij de Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO) Breugel, die onderdeel was van een landelijke organisatie. Na één jaar werd zij gevraagd als bestuurslid en meteen voorgedragen als voorzitter. Zij stuurde met een enthousiast team de organisatie aan. Na vijf jaar is KVO Breugel zelfstandig verdergegaan als Vrouwenvereniging ScalaBreugel, onder haar leiding. Na 15 jaar geeft zij deze maand de voorzittershamer door.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

“De overstap naar een zelfstandige organisatie ging niet zonder slag of stoot”, vertelt Marianne. “We zaten ‘onder het juk’ van de landelijke organisatie en moesten veel contributie aan hen betalen. In onze ogen kregen onze leden daar niet veel voor terug. Eerst moest natuurlijk het bestuur zelf op één lijn zitten om uit deze landelijke organisatie te stappen en daarna werd gekeken wat erbij komt kijken om als zelfstandige vereniging verder te gaan. Dit kon alleen door nauwe samenwerking met alle vijf bestuursleden, want men had elkaars hulp in deze hard nodig! De uitwerking van de plannen werd daarna voorgelegd aan onze eigen leden.”

Ledenaantal
Marianne: “Om onze leden in te lichten over de voorgenomen plannen hebben we een discussieavond gehouden, zodat bij de ALV alleen maar gestemd hoefde te worden. Tijdens deze ALV waren bijna alle leden (één blanco- en één nee-stem) het eens met ons voorstel. Dat voelde goed.” Nadat de leden hun akkoord hadden gegeven werd Vrouwenvereniging ScalaBreugel opgericht, compleet met nieuwe statuten en huishoudelijk reglement. Marianne: “Alle leden zijn gebleven en een oud-voorzitter gaf aan dat eindelijk iemand het aandurfde om zelfstandig verder te gaan. Het ledenaantal groeide na deze nieuwe start grandioos en nog steeds kunnen vrouwen zich aanmelden bij onze vereniging waar elkaar ontmoeten, ontspanning en educatie centraal staan. De ‘huiskamer’ van Scala is Feestcafé De Bongerd.”

Internationale Vrouwendag
In het voortraject heeft Scala veel met Vrouwenvereniging Nederwetten (VVN) en Vrouwenvereniging Nuenen/Gerwen (VVN/G) samengewerkt. Deze samenwerking is niet gestopt. Marianne: “Jaarlijks organiseren wij gezamenlijk een avond voor alle leden van de drie verenigingen. Dit samenzijn is in het kader van de Internationale Vrouwendag die jaarlijks op 8 maart wordt gehouden. Rond deze datum komen we bij elkaar in het Vestzaktheater, ieder jaar met een andere invulling. Dit jaar gaan we genieten van een vrolijk en humoristisch optreden van ‘Het Kwartjesvolk’.

Drie keer vieren
Inmiddels is Marianne alweer tien jaar voorzitter van Scala. Na drie termijnen van drie jaar en een ‘bonusjaar’ is het tijd om het stokje over te dragen. Marianne: “Na negen jaar voorzitterschap mocht ik nog een jaar aanblijven, waardoor ik het jubileum mee kon organiseren. Dit jubileum wordt samen met al onze leden in drie keer gevierd. De nieuwjaarsreceptie hebben we in januari gehouden met een Turks buffet. Verder staat er nog een zomerbarbecue op het programma en in december wordt het jubileumjaar afgesloten met een leuke feestelijke activiteit, waarvan de invulling op dit moment nog niet bekend is.”

Stokje overdragen
Op 13 maart tijdens de Algemene Ledenvergadering treedt Marianne af als voorzitter. “Het is tijd voor verjonging, dat houdt de vereniging scherp”, lacht Marianne. Wie de opvolgster van Marianne wordt, is op dit moment nog niet bekend. Binnen het bestuur worden de taken voorlopig verdeeld. Marianne: “Ik weet zeker dat er een goede oplossing komt en dat ‘mijn’ Scala nog vele jaren mooie activiteiten voor haar leden mag organiseren. Ik kan en wil beslist nog van betekenis zijn voor de vereniging, maar op de achtergrond, want lid blijven dat doe ik zeker!”

8 maart
Internationale Vrouwendag stond en staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd – in 1912 voor het eerst in Nederland. Aanvankelijk werd de Vrouwendag op verschillende data gehouden, pas in 1922 werd 8 maart gekozen als vaste datum. Het thema van Internationale Vrouwendag 2020 is Vrijheid.

Vrijheid
Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten en vrijheid. Vrijheid van vrouwen dient niet onderhandelbaar te zijn, maar een vanzelfsprekendheid.

Bron: www.internationale-vrouwendag.nl