Archieffoto
Archieffoto Foto: Wil Feijen

Woon-Wmo Beurs2020: Langer thuis blijven wonen

Algemeen Beurzen

Son en Breugel - 'Langer thuis blijven wonen op een comfortabele en plezierige manier, en daarbij de regie zo lang mogelijk in eigen handen houden', dat is de insteek van de Woon-Wmo Beurs op zondag 8 maart. Een vijftigtal stands en twee presentaties laten zien en horen wat er allemaal mogelijk is.

Redacteur: Peter Marijnissen

Langer thuis blijven wonen in eigen omgeving wordt steeds belangrijker. De overheid wil graag dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig blijft wonen. Dat betekent zelf bepalen hoe het wonen, de zorg en de steun van de omgeving is geregeld. Om de bezoekers zich te laten oriënteren wat er allemaal mogelijk is, presenteren verschillende partijen hun diensten tijdens deze beurs.

Meer bezoekers
De beurs is alweer voor de vijfde keer in handen van de Adviesraad Sociaal Domein, het Chronisch Zieken en Gehandicapten Platform, de Seniorenraad en Dementievriendelijk Son en Breugel. Dit evenement wordt ook mogelijk gemaakt door de gemeente en de coördinatie van alle partijen door de LEVgroep. In 2011 is deze beurs begonnen met 300 bezoekers toen de regering het 'langer thuis' introduceerde. Het aantal groeide naar 450 in 2018, en de organisatie verwacht dit jaar meer dan 500 bezoekers.

Lezingen
De presentaties gaan over technische toepassingen en maatschappelijke invullingen voor het langer thuis wonen. In de eerste lezing om 13.00 uur leggen deskundigen van SonenBreugelVerbindt de mogelijkheden uit van huis-automatisering. LEVgroep Son en Breugel geeft om 14.15 uur een lezing over 'Plezierig langer thuis wonen'. Deze presentaties zijn vrij toegankelijk en aanmelding is niet nodig.

Interessante oplossingen
Er zijn nieuwe exposanten, zoals de Digidokters. Zij bieden ondersteuning bij e-health en de toegang tot het nieuwe digitale-zorgplatform: mijngezondheid.net en de MedGemak-app. Daarnaast zijn er diverse organisaties zoals de KBO, PVGE, Heemkundekring, het HOi-Huis, politie, GGD, CMD, zorgverleners en vele vrijwilligersclubs. Aanwezig zijn ook bedrijven zoals Enocent Mobility Solutions, die bijvoorbeeld een interessante oplossing bieden voor het traplopen met behulp van tussentreden. Men denkt vaak meteen aan een traplift, maar vergeet dat in beweging blijven met traplopen de conditie op peil houdt. Zo zijn er op de beurs meer slimme oplossingen te vinden om vitaal in eigen huis te kunnen blijven wonen.

Kom naar de beurs
Ad van den Hurk, secretaris van de Adviesraad Sociaal Domein, nodigt iedereen uit: "Kom naar deze gezellige beurs en neem kennis van wat er in ons dorp ‘te krijg, te geef, te neem, te koop en te doen is’ om hier prettig te kunnen wonen." De Woon-Wmo Beurs wordt gehouden op zondag 8 maart van 12.00 tot 16.00 uur in sporthal De Bongerd, Asteroïdenlaan 2/A in Breugel, en is gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie over langer thuis wonen op www.langerthuisineigenhuis.com en www.langzultuwonen.nl.