Oefening bij de Sonse Haven
Oefening bij de Sonse Haven Foto: WIL FEIJEN

In scène gezet ongeval scenario voor brandweeroefening

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Een tractor met aanhanger zag tijdens het achteruitrijden op de ventweg van de Planetenlaan een personenauto over het hoofd. De auto met drie inzittenden, waarvan twee kinderen, moest uitwijken en belandde in de berm, half in een slootje, waarna een kleine brand ontstond. Het ongeval vond plaats op dinsdag 10 maart. Deze melding zou zo maar een 112-bericht kunnen zijn, maar het betrof één van de twee brandweeroefeningen die werd gehouden door de vrijwilligers van het brandweerkorps Son en Breugel.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De vrijwillige brandweermannen en -vrouwen hebben vanaf oud en nieuw tot de carnavalsoptocht niet geoefend. In deze weken hebben zij hun tijd en aandacht besteed aan de carnavalswagen die tijdens de Krutjesgatse optocht te bezichtigen was. Nu carnaval weer achter de rug is, staan de brandweeroefeningen weer op het programma. De oefeningen worden gehouden als voorbereiding op de ABWC-wedstrijden. Danny vertelt: “Eens per jaar nemen wij deel aan deze wedstrijd. We strijden eerst lokaal met andere korpsen uit de regio en als we door mogen naar de volgende ronde, strijden we tegen korpsen uit de provincie. De winnaars van de provincies strijden op landelijk niveau tegen elkaar.” Om goed voorbereid te zijn, oefenen ze wekelijks met elkaar. Door vrijwilligers van het korps worden beurtelings oefeningen bedacht en uitgezet.

Scenario bedenken
Dit keer hebben Danny Vorderhake, Rick van Aarle en Bart Hölscher twee oefeningen bedacht. “Behalve het scenario moeten we ook voor de juiste materialen zorgen. We willen de oefening tenslotte zo realistisch mogelijk neerzetten”, aldus Danny. Deze oefenavond waren twee oefeningen bedacht door de drie organisatoren: een bij de Sonse Haven en een op de ventweg van de Planetenlaan. “We werken met vier groepen. Op iedere locatie voert een groep de opdracht uit en een groep observeert en beoordeelt de collega’s”, legt Danny uit. Voordat de oefening kon beginnen, werd op de kazerne eerst een korte briefing gehouden, zodat degenen die moesten observeren op de hoogte gebracht werden van de uitgedachte scenario’s. Eén scenario werd met drie lotuspatiënten uitgevoerd. Daan, zoon van Danny, vriendje Thomas en diens vader Marco fungeerden als ‘slachtoffers’ tijdens de oefening op de Planetenlaan. Om klokslag acht uur begonnen de twee oefeningen.

Leerzame oefening
Op de Sonse Haven werd de groep van zes brandweerlieden gesplitst. Drie aan de ene kant van het kanaal, drie aan de andere kant. De opdracht was om de personen van de ene kant van het kanaal naar de overkant te brengen en andersom. “Voor deze oefening hebben we een roeibootje op de kade gelegd, en een verkeersbord en houten plank die als peddels gebruikt konden worden. Verder waren er touw en brandweerslangen klaargelegd. Behalve dat het een ludieke oefening is, heeft deze een leerzame factor”, legt Danny uit. “Teambuilding en communicatie staan centraal in deze opdracht. Ze moeten samen overleggen wat de juiste tactiek is en hoe ze dit op een veilige en snelle manier kunnen uitvoeren. De scenario’s die op wedstrijden uitgevoerd moeten worden, gaan ook op tijd. Vandaar dat we hier ook dit element aan hebben toegevoegd.”

Leermomenten
Op de andere locatie, op de ventweg van de Planetenlaan, moesten de brandweerlieden in actie komen voor technische hulpverlening in combinatie met een brandje. Drie gewonde inzittenden moesten uit de auto gehaald worden. Na de oefening volgde een korte evaluatie. “We geven tips waar de collega’s op kunnen letten. Dit soort oefeningen zijn leermomenten en zijn erg belangrijk in de voorbereiding voor de wedstrijd, maar ook voor het dagelijkse werk”, aldus Danny.

Afsluiting
Om tien uur kwamen de groepen weer samen op de kazerne, waarna er kort werd geëvalueerd hoe de avond was verlopen. Onder het genot van een drankje werd de eerste oefenavond afgesloten.

Klik hier voor alle foto's

Auto in de sloot tijdens brandweeroefening
Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 15 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 16 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 19 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella