Lege klas op basisschool De Bloktempel
Lege klas op basisschool De Bloktempel Foto: Tais Lourinho da Silva

Basisscholen hebben lespakket klaar

Algemeen

 Son en Breugel - Teams van de basisscholen in Son en Breugel hebben achter de schermen hard gewerkt om een digitaal lespakket voor hun leerlingen in elkaar te zetten. De ene school heeft op maandag het lespakket digitaal verstuurd, andere scholen hebben nog een dag langer nodig. Uit een rondje langs de basisscholen blijkt dat iedere basisschool dit op zijn eigen manier heeft ingevuld. Op de basisscholen is opvang geregeld indien nodig, dit wordt per dag bekeken en gaat in overleg met de ouders en het team van de school. 

Redacteur: Emmy Grit

Basisschool De Ruimte
Er zijn geen leerlingen maandag 16 maart op school, maar wel het hele team van leerkrachten van basisschool De Ruimte is aanwezig. De maandag wordt gebruikt om het digitale lesmateriaal voor te bereiden. Directeur Michiel van Dijck laat weten dat dit in de loop van maandagmiddag klaar is en naar de ouders gestuurd worden.

Michiel: “De ouders krijgen ook adviezen en richtlijnen mee hoe zij de komende week hun kind kunnen helpen en begeleiden. Leerlingen zijn gebaat bij structuur, regelmaat en ritme. Het is niet de bedoeling dat ze deze tijd gaan gebruiken om vakantie te vieren, alhoewel een spelletje spelen op zijn tijd niet erg is.”

Ouders die een baan in de vitale beroepen hebben, konden maandag zelf de opvang invullen. “Einde van de week komen een aantal leerlingen naar school, dan is opvang gewenst, die wij kunnen bieden met ons team.”

Basisschool De Krommen Hoek
Onder de leraren van De Krommen Hoek zijn de taken verdeeld. Per dag deel worden leerkrachten ingezet om leerlingen online te coachen en om leerlingen op te vangen van ouders die werkzaam zijn in de vitale beroepen. Het opvangen van deze kinderen wordt per dag bekeken in goed overleg met hun ouders.

Sandra Buys, directeur van De Krommen Hoek, laat weten dat het lesprogramma voor de leerlingen maandag via de email naar de ouders is gestuurd. “De lesprogramma’s zijn per groep opgesteld. De kinderen kunnen ermee aan de slag”, aldus Sandra.

Basisschool De Harlekijn
Bij het digitale lespakket die de ouders en leerlingen van De Harlekijn maandag 16 maart ontvingen, zat bij één groep nog een extra leuke verrassing. Eén van de leerkrachten heeft voor haar eigen groep een filmpje gemaakt.

Lidwien Storimans, directeur van de school, vertelt: “Behalve digitaal lesmateriaal zitten er ook andere opdrachten bij. Denk hierbij aan teken- en knutselopdrachten, maar er is in het rooster ook tijd ingeruimd voor lezen van een boek. Dit gebeurt ook op een gewone lesdag op school, daarom is het belangrijk dat hier ook aandacht aan wordt besteed.” De komende twee weken ontvangen de leerlingen een nieuw lespakket. Verder kunnen de leerlingen, indien gewenst, een chromebook van school lenen om thuis digitaal te werken. Hier is een bruikleenovereenkomst voor opgesteld. 

Op De Harlekijn worden op school leerlingen opgevangen waarvan beide ouders werken in de vitale werkgroepen. “Dit kan iedere dag anders zijn, maar met ons team kunnen we dit opvangen”, aldus Lidwien.

Basisschool De Bloktempel
Leerlingen van De Bloktempel hebben krijgen dinsdag de digitale leermiddelen thuisgestuurd. Het team heeft week- en dagtaken voor hen gemaakt, zodat ze toch lessen kunnen volgen. Kelly Hulshoff-Bensen, directeur van de school, laat in een reactie weten dat ouders ook een pakket met boeken en werkboeken op school op mogen halen.

Voor leerlingen van ouders die allebei in de vitale beroepsgroepen werkzaam zijn is opvang op school geregeld. Kelly: “Op dit moment regelt elke school van de SKPO de opvang zelf. Bij ons op school vangen twee leerkrachten onze eigen leerlingen op.”

De Emiliusschool
Door de leerkrachten, zorgassistenten, klassenassistenten, fysiotherapeuten en alle andere medewerkers die dagelijks klaar staan voor hun kinderen op De Emiliusschool, geldt deze en komende weken als gewone werkdagen. Directeur John van Dijen geeft aan dat het team op school kan werken, of thuis, als ze maar actief voor school bezig zijn.

Deze weken wordt door het personeel veelal gebruikt om zaken te doen waar ze anders niet aan toekomen. “Van de nood een deugd maken. De medewerkers delen hun tijd nu op een andere manier in”, aldus de directeur. “Er is zelfs tijd om functioneringsgesprekken in te plannen.” Helaas is het voor het personeel niet mogelijk om de leerlingen op afstand te begeleiden. Dit komt nu op de ouders en/of verzorgenden terecht.

Basisschool De Stoklandschool, De Regenboog en De Sonnewijzer zijn nog niet in de gelegenheid geweest om te reageren. Lees hun aanpak woensdag in DeMooiSonenBreugelKrant