Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Berkenstaete al eerder op slot

Algemeen Coronavirus

 Son en Breugel - Het bestuur van Zorggroep Archipel had maandag 16 maart de beslissing al genomen om Zorgcentrum Berkenstaete op slot te doen voor bezoek van buitenaf. Vier dagen later, donderdag 19 maart, laat minister Hugo de Jong van Volksgezondheid weten dat alle verpleeghuizen in Nederland bezoek niet langer toe staan. Deze beslissing is genomen om ouderen en zorgpersoneel te beschermen tegen het coronavirus.

“Het was een zeer moeilijke beslissing”, vertelt Eppie Fokkema, voorzitter Raad van Bestuur Zorggroep Archipel in een reactie. “De eerste twee dagen was het een rare situatie. Iedereen moest wennen, zowel personeel als de mensen in huis. Na twee dagen kwam er een bepaalde rust bij de bewoners en cliënten.” In deze situatie zijn er bewoners en cliënten die alles nog begrijpen waarom deze maatregel is genomen, maar er zijn ook bewoners en cliënten die door hun gezondheid het niet begrijpen. 

“Door het wegvallen van alle activiteiten, zet ons personeel zich anders in. Zij gaan eens extra bij de bewoners/cliënten langs, maken een praatje, ze brengen het eten, er is tijd voor persoonlijke begeleiding. Dit geeft enorm veel rust bij onze bewoners en cliënten”, vertelt Eppie.

De voorzitter laat nog weten dat de verpleeghuizen van Zorggroep Archipel in Eindhoven, Son en Breugel, Best en Nuenen tot op heden een zeer gering aantal besmettingen kent. “Dat sterkt ons ook in de beslissing die wij hebben genomen om de besmetting zo klein mogelijk te houden,” sluit hij af.