Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: ed085c
Foto: ©pixabay.com

Verscherpte maatregelen en verlening

Son en Breugel - Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn hebben op maandagavond 23 maart een persconferentie gehouden. Hierin werd duidelijk gemaakt dat de maatregelen die genomen zijn om het coronavirus te bestrijden worden verlengd tot 1 juni en sommigen worden verscherpt. 

Mark Rutte richtte het woord vooral tot de jongeren. Veel jongeren houden zich nog steeds niet aan de regels. ‘Je leeft niet voor jezelf’ en 'Mijn verstand staat stil als je de overvolle stranden ziet. Het is asociaal en het moet stoppen’. 

Een van deze maatregelen is dat alle samenkomsten verboden zijn. Er is geen ondergrens meer van 100 personen. De maatregel geldt tot 1 juni. Dit houdt in dat alle geplande activiteiten komen te vervallen. Ook Koningsdag, de dodenherdenking op 4 mei en bevrijdingsfeesten op 5 mei mogen niet gevierd worden. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, hierover wordt later meer informatie bekendgemaakt. Over de scholen wordt rond 6 april een beslissing genomen.

Verder werd bekendgemaakt dat er een noodverordening komt waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven. De noodverordening kan gehandhaafd worden als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Locaties waar te veel mensen samenkomen kunnen gesloten worden. Samenscholing op buitenlocaties is ook verboden. Burgemeesters kunnen bijvoorbeeld op hangplekken waar hangjongeren bij elkaar komen, het strand of in een park boetes uitdelen als drie of meer personen niet meer dan anderhalve meter afstand houden en die niet tot één gezin behoren. De politie mag ingrijpen als groepen van drie of meer personen geen 1,5 meter afstand houden.

Verder is de maatregel voor thuisquarantaine aangescherpt. Het hele gezin moet thuisblijven indien één lid van het gezin koorts heeft. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden. Dit is nodig om de druk op de zorg niet groter te maken en om kwetsbaren te beschermen.

Winkeliers worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Ook voor het openbaar vervoer gelden deze regels. 

Behalve de horeca moeten nu ook andere winkels zoals kappers, nagelstylisten en zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging tot 6 april hun deuren sluiten. Voor fysiotherapeuten gelden andere regels.

Het advies waar dagelijks opgehamerd wordt is en blijft nog steeds: Blijf zoveel mogelijk thuis, houd overal minimaal 1,5 meter afstand van elkaar en gebruik je gezond verstand.

Kijk voor meer informatie op: www.rivm.nl


Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>