Een thuisopdracht die door een van de kinderen van basisschool De Harlekijn is gemaakt
Een thuisopdracht die door een van de kinderen van basisschool De Harlekijn is gemaakt Foto: Ingezonden

Basisscholen geven les op afstand tijdens coronacrisis

Algemeen School

Son en Breugel - Alle basisscholen in Son en Breugel geven dankzij de creatieve inzet van leerkrachten nu les op afstand. Ouders helpen mee met de thuislessen en de digitale verbinding met school. De leerlingen vinden de digitale thuisschool nu nog wel leuk, maar missen wel hun klasgenoten.

Redacteur: Peter Marijnissen

De regering besloot zondag 15 maart om alle scholen te sluiten. De leerkrachten stonden voor een uitdaging: het coronavirus maakt thuis studeren noodzakelijk. Leerkrachten van alle basisscholen in Son en Breugel zijn met hun teams in het online digitaal leren gedoken. Op basisschool De Harlekijn zijn er verschillende creatieve oplossingen bedacht, zoals een vlog naar de groepsapp sturen, het opstarten van een 'padlet' digitaal prikbord en zelfs een videoconferentie waar de leerlingen vragen kunnen stellen aan de leerkracht. De afgelopen week heeft de school een programma opgesteld en naar de leerlingen gestuurd.

Digitaal prikbord en postpakketje
"Wij kregen een week de tijd om goed na te denken hoe we de lessen zouden gaan geven", zegt Maaike Sanders, docent van groep drie van De Harlekijn. "Er ligt een mooi programma klaar voor mijn klas, zowel digitaal als werk op papier. Via de mail heb ik direct contact gelegd met de ouders.” Met een groepsapp heeft Maaike berichtjes en kleine vlogs via de klassenmoeders aan de leerlingen gestuurd. Ze heeft samen met haar stagiaire pakketten bezorgd bij de kinderen thuis; zo’n pakket bestaat uit een envelop met werkjes en een bibliotheekboek van school. De kinderen kunnen de envelop terugsturen. Het boek kan geruild worden en leuke post naar de juf gestuurd worden. "Via een vlog konden de kinderen zien waar ik was. De reacties van de kinderen achter de ramen waren fantastisch. Hiervoor ben ik leraar. Volgende week gaan we beginnen met een eigen 'padlet', waarmee we filmpjes, berichten en lessen gaan delen", aldus de juf.

Lesgeven op afstand
Na deze eerste week is het lesgeven op afstand voor de kinderen en alle leerkrachten werkbaar volgens Rob Bentink, leraar van groep acht van De Harlekijn. "We willen een goede structuur aanbieden, dus moesten we kijken naar welke mogelijkheden er waren. Het is even wennen en natuurlijk mis je het echte contact met kinderen, maar tot nu tot zijn we tevreden over het lesgeven op afstand."

Ouders thuis aan het werk
Sabine Mutsaers heeft twee zonen, van wie er een in groep acht van De Harlekijn zit, de andere zoon zit op het voortgezet onderwijs. Ze laat weten hoe het gaat nu ze al een paar dagen thuis les krijgen: "Het viel me erg mee. Ik had verwacht dat ik veel meer zou moeten begeleiden en aansturen. Maar de opdrachten zijn eigenlijk zo duidelijk dat mijn zoon zelf aan de slag kon."

De kinderen krijgen elke dag een dictee, gemaakt in PowerPoint met plaatjes en spraakberichten van de leraar. De familie volgt iedere dag het programma dat de school opstuurt. Sabine zegt over haar nieuwe dagindeling: "We gaan ’s ochtends om acht uur alle vier aan de slag. De kinderen werken door totdat ze klaar zijn of laten een creatieve opdracht bijvoorbeeld even liggen tot ’s middags. Daarna is er genoeg tijd om te ontspannen, gamen, tafeltennissen en met de hond wandelen of spelen.”

Sabine laat weten dat ze enorm veel respect en bewondering heeft voor de leerkrachten van groep acht dat ze zo snel en met zoveel creativiteit deze thuislessen voor elkaar hebben gekregen.