foto ter illustratie
foto ter illustratie Foto: MMC

Zwanger zijn en bevallen tijdens de COVID-19-crisis

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - Een aantal weken geleden werd er een oproep gedaan in deze krant of iemand zijn of haar voorbereidingen voor de halve of hele marathon van Eindhoven wilde delen. Anneloes Govers leek dat best een leuk idee, vooral omdat dit de eerste hardloopwedstrijd wordt waar zij verwacht aan mee te kunnen doen na haar zwangerschap. Maar eerst de uitdaging om te bevallen in de periode waar het coronavirus het nieuws van de dag beheerst.

Redacteur: Emmy Grit

Anneloes en haar man verwachten zeer binnenkort hun eerste baby. Anneloes: “Ja, wij krijgen een baby in de tijd waarin de wereld op zijn kop staat. Ik krijg ontelbaar veel bezorgde berichtjes, telefoontjes en kaartjes van mensen die met ons meeleven en die het zo heftig vinden dat ik in deze periode met zwangerschapsverlof ben en wij onze kleine gaan krijgen. Los van het feit dat ik dat heel erg lief vind, en ook heel fijn, strookt het niet met mijn gevoel.”

Anneloes leeft heel erg mee met iedereen die verlies moet lijden door dit virus. Verlies van een naaste, verlies van gezelligheid, verlies van bezoek, inkomsten, zekerheid en misschien wel toekomstplannen. Ze vertelt: “Vergeet niet dat je altijd kunt blijven dromen en dat er betere tijden voor de deur staan. Focus je op het goede en geloof daar ook in, want wie goed doet, goed ontmoet.”

Dankzij dit omdenken heeft Anneloes juist het gevoel dat zij enorm gezegend is om in deze tijd verlof te hebben, hun kindje te mogen ontmoeten en te leren kennen. Door de komst van de kleine waren hun plannen rond deze tijd toch al vrij summier. “Geen vakanties, weekendjes weg of grote festivals in het vizier. Je weet nooit hoe het allemaal loopt met zo’n kleine, dus we zouden gewoon afwachten. Wat een geluk hebben we daarmee”, aldus Anneloes. Haar man werkt hele dagen thuis en Anneloes is dus nooit alleen. De aanstaande moeder vertelt: “Mijn man gaat zo veel meer meekrijgen dan die wettelijke vijf werkdagen thuis met ons nieuwe gezinslid.” Ze geeft verder aan: “Het is prachtig, zonnig weer en doordat we in Nederland bijna allemaal zo goed ons best doen om onze verantwoordelijkheid te nemen, ziet het ernaar uit dat we daar op een aangepaste manier - niet in groepen en alleen als je geen klachten hebt - van kunnen blijven genieten.”

Anneloes had haar verlof zeker anders voorgesteld dan voornamelijk rondom huis. Lachend: “Helaas geen knuffels van mijn familie en vrienden met een dikke buik tussen ons in.” Anneloes legt zich erbij neer en laat weten dat het nu simpelweg niet anders kan en iedereen het beste ervan moeten maken.

“Er ontstaan prachtige initiatieven om elkaar op te vrolijken, een hart onder de riem te steken, verjaardagen te vieren, elkaar te helpen en te ondersteunen. We leren onze kinderen op een nieuwe manier kennen, worden in groten getale onderwijzers en vinden nieuwe hobby’s of pakken oude hobby’s weer op. Mensen om je heen werden in het dagelijks leven weleens bedolven onder vanzelfsprekendheid, nu sta je er eens echt bij stil hoe belangrijk ze eigenlijk voor je zijn”, laat ze weten tijdens een van de laatste dagen voordat zij hun kleine in hun armen mogen vasthouden.

“De minister-president vertelde laatst al tijdens een persconferentie: ‘We zijn dichter bij elkaar dan ooit, op gepaste afstand’, en daar sluit ik mij helemaal bij aan”, aldus Anneloes.

Anneloes is zondag 5 april bevallen van hun zoontje Floris. Gefeliciteerd!