Huisarts De Groot bij MC De Linden
Huisarts De Groot bij MC De Linden Foto: Wil Feijen

Blijf op de anderhalve meter letten

Algemeen Zorg

Son en Breugel - De anderhalve meter afstand van elkaar houden blijft een groot aandachtspunt in de gemeenschap. Niet alleen in de winkels en op straat moet de afstand in acht worden genomen, maar zeker ook in het huisartsencentrum De Linden. Christian de Groot, huisarts van deze praktijk, drukt de inwoners op het hart om vooral rekening met elkaar te houden.

Redacteur: Emmy Grit

“Doordat de wachtkamer sinds het coronavirus anders is ingedeeld, kunnen er nu veel minder patiënten naar de praktijk komen. Als we ons allemaal aan de maatregelen houden, dan is dat voor ons prettiger werken. We willen graag weer de reguliere zorg gaan oppakken, met name voor patiënten met klachten die niet kunnen wachten”, vertelt huisarts De Groot.

Ex-coronapatiënten
Behalve de reguliere patiënten die zorg nodig hebben, is er ook nog veel zorg nodig voor de ex-coronapatiënten. De huisarts: “Patiënten die corona hebben gehad, moeten niet onderschatten dat ze een lange revalidatie nodig hebben om weer ‘de oude’ te worden. Tijdens de ziekte leveren ze lichamelijk veel in; ze verliezen veel spiermassa en kunnen erg afvallen. Sommigen herstellen heel erg langzaam. De patiënten die op de IC of op de longafdeling hebben gelegen en zuurstof hebben gekregen voor het herstel, moeten lang revalideren.” In Son en Breugel kunnen deze patiënten terecht bij de praktijkondersteuners en een aantal fysiotherapeuten in het dorp, die hiervoor inmiddels een korte opleiding hebben gevolgd.

Ziekenhuisopnames
Het aantal ziekenhuisopnames, positief geteste personen en overledenen die het RIVM bekendmaakt, schommelt dagelijks. In Son en Breugel blijft het aantal opnames redelijk stabiel. Christian: “We zien dagelijks nog ongeveer vier à vijf patiënten tijdens het isolatiespreekuur, van wie er gelukkig weinig doorgestuurd worden naar het ziekenhuis. Soms kan het wel eens voorkomen dat een patiënt tien à veertien dagen na het eerste consult alsnog doorgestuurd wordt omdat de klachten ernstiger worden. Daarom is er een schommeling in deze cijfers.”