Kun je nu wel of niet de hond knuffelen in deze coronatijd?
Kun je nu wel of niet de hond knuffelen in deze coronatijd? Foto: Ingezonden

Coronavirus, kan ik ziek worden van mijn huisdier?

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - Covid-19, het gaat ons allemaal aan. Iedereen probeert op zijn/haar eigen manier binnen de nieuwe gestelde regels een draai te vinden. Zo proberen ook dierenartsen de zorg waar ze verantwoordelijk voor zijn zo goed als maar kan door te laten gaan. In de dierenartspraktijk ’t Harde Ven van dierenarts Rob Peeters kan dit goed geregeld worden. De praktijk is niet al te groot, waardoor deze goed overzichtelijk en organiseerbaar is.

Goed geregeld
Rob: “Alleen gezonde eigenaren komen op de praktijk en met zoveel afspraakafstand dat ze elkaar niet tegen hoeven te komen. Er is een afzonderlijke in- en uitgang en er is afstand binnen de behandelkamer. Zelfs het afhalen van producten gaat nu alleen nog maar op afspraak. Dit is allemaal goed geregeld bij ons.”

Vragen
Ondanks dat de dierenpraktijk volgens de RIVM maatregelen werkt, zijn er toch steeds weer nieuwe vragen. Regelmatig verschijnen er in het nieuws berichten over corona en huisdieren. Rob: “Met betrekking tot onze huisdieren en de bekende hygiënemaatregelen die we moeten blijven uitvoeren, zijn we al al goed bekend. Maar er zijn meer vragen; zijn er risico’s binnen het omgaan met onze huisdieren? Welke zijn dat dan eventueel. Waar moet ik op letten?”

RIVM
Rob heeft voor u een aantal zaken bij elkaar gezet over huisdieren. “Uiteraard met dank aan het RIVM. Op hun website kunt u steeds de meest recente gegevens inkijken”, aldus Rob.

Dieren en het nieuwe coronavirus
Er zijn enkele gevallen bekend van katten en honden die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. De katten werden ziek, de honden niet. Meestal waren de eigenaren van het dier ook ziek en positief getest op het nieuwe coronavirus. Waarschijnlijk hebben de eigenaren het huisdier besmet. Omdat het om een paar besmette huisdieren gaat (van over de hele wereld), gaan we ervan uit dat de kans dat een huisdier door de eigenaar besmet raakt klein is.

Katten
Kat op kat besmetting

Uit onderzoek blijkt dat katten ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus. Vooral jonge katten blijken na besmetting ziek te worden. Net als bij mensen, krijgen katten luchtwegklachten. Ook kunnen ze maag en darmproblemen krijgen. Als katten ziek worden, kunnen ze het virus uitscheiden via de keel/bek en via de ontlasting. Er is nog geen duidelijk bewijs dat katten elkaar kunnen besmetten. In een onderzoek is dat wel aangetoond, maar er is geen bewijs dat dit onder normale omstandigheden ook kan. Hiervoor is meer onderzoek nodig. Het risico van kat-op-kat besmetting wordt op dit moment als klein ingeschat.

Kat op mens besmetting
Als een kat wel besmet is maar geen ziekteverschijnselen heeft, is de kat niet besmettelijk. De kans dat een zieke kat met COVID-19 een mens kan besmetten is ook heel klein. En op dit moment veel kleiner dan de kans dat mensen elkaar besmetten. De faculteit van Diergeneeskunde te Utrecht start binnenkort een onderzoek naar gevoeligheid van katten voor het nieuwe coronavirus.

Honden en andere huisdieren waar mee geknuffeld wordt
Honden kunnen besmet raken met het nieuwe coronavirus, maar zij lijken er niet ziek van te worden. Een hond kan waarschijnlijk het virus niet overbrengen naar een andere hond. Er zijn geen aanwijzingen dat een hond die besmet is met het nieuwe coronavirus het aan een mens kan overdragen. Ook van hamsters en fretten weten we dat zij besmet kunnen raken en ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus. Er wordt onderzocht of dat ook voor konijnen geldt.

Adviezen voor eigenaren van huisdieren met knuffelcontact
Uit voorzorg worden deze adviezen gegeven voor de omgang met alle huisdieren waarmee geknuffeld wordt.

Mensen in het huishouden van het huisdier hebben geen klachten
Dan zijn er geen maatregelen nodig voor het contact met (knuffel)huisdieren. Goede hygiëne is en blijft belangrijk, het dier mag gewoon naar buiten.

Het huisdier is ziek, mensen in het huishouden hebben geen klachten
Dan gaan we er van uit dat het geen COVID-19 infectie is bij het dier. Goede hygiëne is belangrijk, het dier mag naar buiten. Overleg zo nodig met de dierenarts.

Mensen in het huishouden hebben klachten passend bij COVID-19, het huisdier is niet ziek
Hoewel de kans heel klein is dat je dier ziek wordt, worden er uit voorzorg enkele adviezen gegeven. Als je klachten hebt die passen bij COVID-19 (neusverkoudheid, keelpijn, hoesten, benauwdheid en/of koorts), vermijd dan intensief knuffelen en contact met het dier. Laat als dat mogelijk is een niet zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen. Goede hygiëne is belangrijk. Het huisdier mag naar buiten.

Mensen in het huishouden hebben klachten passend bij COVID-19, en het huisdier is ziek
Als er mensen in het huishouden zijn met klachten passend bij COVID-19 (neusverkoudheid, keelpijn, hoesten en/of koorts), en het dier wordt ziek, dan bestaat er een kleine kans dat het om een SARS-CoV-2 infectie gaat bij het dier. De kans dat mensen ziek worden van het dier is veel kleiner dan dat ze ziek worden van hun huisgenoten. Toch is het verstandig dat alle huisgenoten dan intensief contact (knuffelen, likken) met het zieke dier vermijden. Laat als dat mogelijk is een niet zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen. Goede hygiëne is extra belangrijk. Laat het dier buiten niet los rondlopen. Als het dier ernstige benauwdheids- en/of diarreeklachten heeft, neem dan telefonisch contact op met de dierenarts. Die beoordeelt of de klachten van het dier passen bij COVID-19.

Mensen met klachten passend bij COVID-19 blijven zoveel mogelijk thuis. Als hun huisdier ook klachten krijgt die kunnen passen bij COVID-19 (luchtweg of darmklachten), is het advies om het dier (zoveel mogelijk) binnen te houden. Laat deze dieren niet vrij buiten rondlopen. Zorg dat deze dieren niet naar een locatie gaan waar veel dieren bij elkaar komen (opvang, pension, asiel).

Andere dieren en COVID-19
Uit onderzoek blijkt dat varkens, kippen en eenden niet vatbaar zijn voor het nieuwe coronavirus. Andere dieren zoals koeien, schapen, geiten en paarden zijn dat, voor zover nu bekend, waarschijnlijk ook niet. Fretten, en daarmee ook nertsen, zijn gevoelig voor besmetting met COVID-19. Op enkele nertsenbedrijven in Noord-Brabant is het nieuwe coronavirus aangetroffen. De dieren zijn waarschijnlijk besmet door medewerkers van het bedrijf.

Ongeïnformeerd zijn kan tot onzekerheid leiden. Ik hoop dat deze informatie een hulp kan zijn in het omgaan met uw huisdier(en).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 9 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 9 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 12 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen gisteren Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella