De 'drietip' waar bomen zijn omgekapt
De 'drietip' waar bomen zijn omgekapt Foto: MooiSonenBreugel

Door miscommunicatie boomkap tijdens broedseizoen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In het natuurgebied de Sonse Bergen is de gemeente gestart met onderhoud aan het bosgebied. Het gebied is sinds kort weer eigendom van de gemeente Son en Breugel. De vorige eigenaar Staatsbosbeheer had hier weinig tot geen onderhoud uitgevoerd waardoor achterstallig onderhoud is ontstaan.

Redacteur: Adrie Neervoort

De Sonse Bergen is een mooi stukje natuur in ons dorp en het wordt door veel inwoners gebruikt om te recreëren of bijvoorbeeld de hond uit te laten. Zeker na de laatste stormen was er nogal wat kritiek over het onderhoud aan het gebied. Bomen waren omgewaaid en hingen gevaarlijk tegen andere bomen aan en leken ieder moment te kunnen vallen. Ook versperden enkele omgewaaide bomen de wandelpaden die in de loop der jaren door de wandelaars waren gecreëerd; een situatie die niet werd opgelost door de vorige eigenaar, Staatsbosbeheer.

Nu de gemeente eigenaar is, werd er dan ook direct gestart met het onderhoud, alleen het gekozen moment en de manier waarop het gebeurt is wel erg ongelukkig te noemen. Zo is het broedseizoen van diverse vogels van half april tot half juni. Ook worden de werkzaamheden vaak in de weekenden uitgevoerd.

De verantwoordelijk wethouder Paul van Liempd erkent dat tijdens de opdrachtverlening door een ongelukkige samenloop van omstandigheden geen aandacht is besteed aan de richtlijn dat er in het broedseizoen helemaal geen werkzaamheden in het bosgebied mogen plaatsvinden. Dit had tot gevolg dat degene die het onderhoud uitvoerde in de veronderstelling was dat dit binnen de geldende voorschriften gebeurde.

De wethouder baalt dan ook vreselijk van deze fout, die duidelijk werd nadat een inwoner melding maakte van de werkzaamheden in het bosgebied. Naar aanleiding van de melding heeft hij dan ook direct de werkzaamheden stilgelegd.

“Het stopzetten van alle werkzaamheden heeft ook tot gevolg dat een enkele situatie waarbij mogelijk sprake is van gevaarzetting nog niet is opgelost. Ik heb gevraagd om te beoordelen of hierbij sprake is van acuut gevaar. Mocht dat het geval zijn, dan wordt deze situatie met handgereedschap onder controle gebracht. Ik was niet op de hoogte van de werkzaamheden en heb naar aanleiding van dit voorval maatregelen genomen zodat ik vooraf word geïnformeerd over werkzaamheden aan de bossen. Ook is de ambtelijke strekking van de richtlijn nu ruimschoots bekend, wat een herhaling van een dergelijke fout in de toekomst zal voorkomen”, aldus de wethouder.

Een regelmatige wandelaar in het gebied verbaasde zich niet alleen over het feit dat er nu werd gekapt, maar ook over wat er werd gekapt. Er zijn op een ‘drietip’ in het bos om een onduidelijke reden bomen gekapt en een omgevallen boom bij de zandverstuiving die al jaren dienstdeed als klimrek voor de kinderen is ook weggehaald. Onbegrijpelijk volgens de wandelaar.

Wat de gebruikers van het bosgebied vooral schijnt te storen is dat er totaal geen overleg of zelfs maar een aankondiging is geweest van het voorgenomen onderhoud in het gebied. Misschien dat dit ook nog een verbeterpuntje voor de toekomst is. Maar ook de gebruikers zijn van mening dat onderhoud wel nodig is en ondanks de bedenkelijke manier waarop dit onderhoud is gestart heeft het al een verbetering opgeleverd op sommige plekken.

Bomen omgekapt in de Sonse bossen
Bomen omgekapt in de Sonse bossen
Bomen omgekapt in de Sonse bossen
Bomen omgekapt in de Sonse bossen
Bomen omgekapt in de Sonse bossen
Bomen omgekapt in de Sonse bossen