Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Horeca open met aantal restricties

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Koninklijke Horeca Nederland heeft het protocol klaar waarin alle regels en richtlijnen zijn opgesteld voor de opening van de horeca op 1 juni. Het protocol is verstuurd naar de overheid en naar al haar leden. Zolang er nog geen besluit is genomen, blijven de horecaondernemers nog steeds in het ongewisse. De regels die tot nu toe zijn opgesteld blijken tevens voor verwarring te zorgen onder de ondernemers.

Redacteur: Emmy Grit

Als het mogelijk is, dan wil de horeca in Son en Breugel de deuren op 1 juni openen om hun gasten weer te ontvangen. Sommige ondernemers plaatsen plastic schermen tussen de tafels, anderen zetten minder stoelen in het restaurant. De restaurants zijn voorzien van desinfectiemiddelen die bij de ingang staan, zodat de gasten bij binnenkomst hun handen kunnen desinfecteren. Gasten die in een restaurant willen lunchen of dineren vanaf 1 juni, dienen van tevoren te reserveren. Bij de reservering wordt een aantal standaard gezondheidsvragen gesteld, die bij binnenkomst in het restaurant nogmaals gesteld worden.

Afwachten
Stephany Leermakers van Café-Restaurant De Zwaan laat weten dat ze nog niet vooruit wil lopen op de beslissing die door de regering wordt genomen. “We wachten het af en als alles duidelijk is hoe het moet gaan worden, dan hebben we nog een paar dagen de tijd om dat voor elkaar te krijgen.” Inmiddels heeft Stephany contact gehad met de gemeente of zij iets kunnen betekenen in de ruimte op het terras. “Helaas is daar nog geen antwoord op gekomen.” Ook Sander Buiteling en Davey van Haastregt van Il Ponte en Roel van Gemert van ’t Sons Bakhuys hebben de gemeente gevraagd om het terras uit te breiden, zoals veel horecaondernemers in Nederland hebben gedaan. In navolging van andere ondernemers hebben de jonge eigenaren van Il Ponte tevens de gemeente gevraagd om de terrasbelasting kwijt te schelden. “Hier is het antwoord nog niet van bekend”, aldus Sander.

Onduidelijk
Ook voor Thijs van Leeuwe van Restaria De Smickel is nog veel onduidelijk. “We wachten af wat wel mag en wat niet en van daaruit gaan we handelen. Het maakt ook een groot verschil of alleen het bedienend personeel meetelt of ook de medewerkers die het eten bereiden in combinatie met het aantal gasten.”

Verschillen
Henny Merks van De Soepkom laat weten dat ze opengaat zodra het weer mag. “Als iedereen meewerkt, dan moet het te doen zijn. We zijn ideeën aan het voorbereiden hoe we de maaltijden gaan uitserveren.” Il Ponte wil graag met twee shifts gaan werken: van 17.00 – 19.15 uur en van 19.30 tot sluiting. Rick Geven van restaurant ’t Kleijn Geluk laat weten dat zij op 3 juni pas opengaan, hij vertelt: “We hebben een relatief klein restaurant waar niet veel aanpassingen voor nodig zijn om weer open te kunnen.”

Binnen en buiten
’t Sons Bakhuys gaat het gedeelte binnen beperkt openstellen. “Er kunnen maximaal twintig gasten aan de tafels plaatsnemen, omdat we ook rekening moeten houden met de klanten die voor de bakkerij komen”, aldus Emmeline Lokkart. Voor het terras heeft de ondernemer een plan klaarliggen dat is ingediend bij de gemeente. Hier is nog geen antwoord op gekomen.

Reserveren 
Café Welten en Verhagen gaat vanaf 1 juni werken met een reserveringssysteem dat zij speciaal laten ontwikkelen. Eigenaren Toon en Joep vertellen: “Iedere klant dient individueel via de website of Facebookpagina duidelijk aan te geven op welke dag en tijd zij het café willen bezoeken, met een maximum van drie uur. Daarna is het mogelijk om het verblijf op het terras voort te zetten.” In het café wordt duidelijk een looprichting aangegeven en de anderhalve meter wordt strikt in acht genomen. Toon en Joep verwachten van hun klanten hier respect voor hebben, ondanks dat er alcohol in het spel zal zijn. De digitale livestream van het café gaat een vervolg krijgen, laten beiden weten. “Thuis kunnen de mensen nog steeds meegenieten van onze dj´s die nu al enkele weken de mensen thuis voorzien van wat gezelligheid in deze zware tijden.”

Terras
Linda van Asseldonk van Cafe ’t Hart van Son gaat op 1 juni sowieso open. Hoe ze het gaat doen is op dit moment nog niet bekend. “Er zijn plannen om het terras in te richten, maar hoe we dit precies gaan doen is op dit moment nog onduidelijk”, aldus Linda.

Vraagteken
Beheerder Martony Gevers van Feestcafé De Bongerd laat in een reactie weten dat hij nog niet weet of hij op 1 juni open mag gaan, omdat dit afhankelijk is van de gemeente. “Het is onduidelijk of de locatie onder een feestcafé, sporthal of cultureel centrum valt. Maar als ik open mag, dan ga ik open.” Martony heeft een looproute gemaakt, er is een aparte in- en uitgang voor de gasten en de tafels staan verder uit elkaar om de anderhalve meter te waarborgen. “We mogen niet bedienen aan de tafels, de gasten zullen zelf hun eten en drinken moeten komen ophalen. Maar als iedereen meewerkt, dan moet het vast goed komen”, aldus de beheerder.

Ten tijde van het ter perse gaan van deze krant moest de persconferentie van minister-president Rutte nog plaatsvinden. Het kan dus zijn dat de horecaondernemers in Son en Breugel woensdag al stappen kunnen maken met in acht neming van de nieuwste regels. Feit is dat geen horecaondernemers zijn vingers wil branden aan het niet juist opvolgen van de regels. Voorlopig blijft het nog afwachten en kunnen zij alleen maar hopen dat het protocol van de Koninklijke Horeca Nederland zo spoedig mogelijk wordt goedgekeurd.

Afbeelding
Algemeen 19 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen 23 uur geleden Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 18:07 Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen