Huisarts De Groot bij MC De Linden
Huisarts De Groot bij MC De Linden Foto: Wil Feijen

Wie betaalt de coronatest?

Algemeen Zorg

Son en Breugel - In de persconferentie op 19 mei heeft minister Hugo De Jonge aangekondigd dat iedereen vanaf twaalf jaar met verkoudheid-achtige klachten of koorts zich kan laten testen op corona. Maar waar laat je je testen, bij de GGD, of bij de huisarts? En hoe duur is een test? Moet je die zelf betalen of wordt de test vergoed vanuit het ziekenfonds? Of geldt hiervoor een bijdrage uit het eigen risico?

Redacteur: Emmy Grit

Huisarts Christian de Groot van Medisch Centrum De Linden, geeft antwoorden op al deze vragen. Hij legt uit: “Zowel de GGD als de huisartsen hebben een rol in het testen. Wanneer een patiënt zich met coronaverdachte klachten meldt bij de huisartsenpraktijk of bij de huisartsenpost wordt die getest door de huisarts. Een huisarts voert de test alleen uit als dit medisch noodzakelijk is, dat wil zeggen dat het invloed heeft op de behandeling. Wanneer de coronatest positief is, doet vervolgens de GGD een contactonderzoek. Dat is belangrijk om de uitbraak te bestrijden. Iedereen met wie de patiënt kortgeleden contact heeft gehad, wordt door de GGD getest.”

Wordt een patiënt door de huisarts getest, dan komen de kosten van de test voor rekening van de GGD. Dit heeft geen invloed op het eigen risico. Na een opname worden er ook in het ziekenhuis corona-testen gedaan. Dat betaalt de verzekering helemaal, dus ook dat gaat niet af van je eigen risico.

Kijk voor meer informatie op www.RIVM.nl over het testen, de onkosten en de doelgroepen die in aanmerking komen om getest te worden.

Afbeelding
Algemeen 7 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 7 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 10 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 23 uur geleden Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella